9.6.20 tarihinde saat 23.00 raddelerinde, Tatlısu’ da, onaylanmış liman olmayan deniz sahilinden bir tekne ile KKTC’ ye kanunsuz giriş yapan Suriye uyruklu 13 kişiye yardımcı oldukları tespit edilen İ.D (E-40), F.E(E-39) ve H.E (E-34),  suçüstü hali tespit edilerek tutuklanmışlardı.
Zanlılar 10.6.20 ve 12.6.20 tarihlerinde insan kaçakçılığı suçlamasıyla Gazimağusa kaza mahkemesinde yargıç huzuruna çıkarılarak haklarında dokuzar gün tutukluluk emri temin edilmişti. Tutukluluk süreleri dolan zanlılar 19.6.20 tarihinde yeniden mahkeme huzuruna çıkarılmışlar ve birçok suçtan sabıkalarının mevcut olması nedeniyle 7 gün süreyle hükümsüz tutuklu olarak merkezi cezaevine gönderilmişlerdi.
Merkezi cezaevinde hükümsüz tutukluluk süreleri dolan zanlılar bugün 26.6.20 tarihinde yeniden Gazimağusa kaza mahkemesinde yargıç huzuruna çıkarıldılar.

Davaları ağır ceza mahkemesine havale edildi
İddia makamı adına mahkemede hazır bulunan savcı Hasan Boşnak, zanlıların Suriye uyruklu 13 mülteciyi tespit edilemeyen bir sürat teknesiyle KKTC topraklarına izinsiz girmelerine yardımcı olmak suretiyleinsan kaçakçılığı suçunu işlediklerini bildirdikten sonra mesele ile ilgili hazırlanan 82 sayfa ve 2 CD den oluşan dosyayı mahkemeye ve bir suretini de savunma avukatına verdi.
Savcı Boşnak daha sonra mahkemeye hitabında, davanın ilk soruşturma yapılmaksızın evrak üzerinden mahkemenin tayin edeceği bir tarihte Gazimağusa kaza mahkemesinde oturum yapacak olan ağır ceza mahkemesine görüşülmek üzere havale edilmesini talep etti. Ayrıca merkezi cezaevinde hükümsüz tutuklu olarak bulunan zanlıların mahkeme gününde hazır bulunmalarını sağlamak maksadıyla emir verilmesini talep etti.

Davanın duruşması 30 Haziran 2020 Salı günü
Başsavcılığın müracaatı ve sunulan emareler ışığında davanın ilk tahkikatının yapılmak üzere ağır ceza mahkemesine havale edilmesi talebini uygun gören kıdemli yargıç Çiğdem Güzeler, Gazimağusa ağır ceza mahkemesi başkanının izniyle davanın 30.6.20 tarihinde Gazimağusa kaza mahkemesinde oturumlarına devam edecek olan ağır ceza mahkemesine havale edilmesi yönünde emir verdi. Ayrıca, merkezi cezaevinde hükümsüz tutuklu bulunan zanlıların da mahkeme gününde hazır bulundurulmaları yönünde emir verdi. (MHA)