Eğitim Bakanlığı’na bağlı Zimbabwe Council of Higher Education (ZIMCHE) kurumunun CEO’su Prof. Dr. Ngara, 24 Eylül’de KKTC’ye geliyor.



Ülkemizdeki Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’nun (YÖDAK) muadili ZIMCHE’de denetçilik görevi de bulunan Prof. Dr. Ngara, Zimbabwe basınında bir ay önce gündeme getirilen, KKTC’ye eğitim almak için gelen ancak vaat edilen bursları sahte çıkan Afrikalı öğrencilerin “fuhuşa ve uyuşturucuya sürüklendiği” iddiasını yerinde soruşturacak.

Zimbabweli yüksek öğretimle ilgili denetçi Prof. Dr. Ngara, Afrikalı öğrencilerle ilgili iddiaları araştırmak ve bilgi edinmek için Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, YÖDAK yetkilileri ve üniversite rektörleriyle görüşecek.

Zimbabwe medyası gündeme getirdi, bakanlık harekete geçti.

Hatırlanacağı üzere birkaç ay önce Cyprus Today gazetesi, Zimbabwe basınında yer alan “KKTC’deki Zimbabweli öğrenciler fuhuşa mı sürükleniyor?” başlıklı haberi manşetine taşımıştı.

Zimbabwe basınında çıkan haber üzerinde söz konusu ülkeden bir heyetin, Afrikalı öğrencilerin sahte burs yüzünden dolandırılması sonucunda fuhuş ve uyuşturucu işine karıştıkları iddialarını araştırmak üzere ülkemize geleceği bildirilmişti.

Zimbabwe medyasında yer alan haberlerde şöyle denilmişti:
“Ülkenin Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Kindess Paradza, pek çok öğrenci ajanslarından ve öğrencilerden sorunlarla ilgili teyit aldığını söyledi. Paradza, Kuzey Kıbrıs’ta yaklaşık 4 bin 800 öğrencileri olduğunu söyleyerek, “Bunlardan bazıları, sahte ajanslar aracılığıyla Kuzey Kıbrıs’a gitti ve kendilerine var olmayan burslar vaat edildi”

Paradza, birçoğunun yanlış bilgiler nedeniyle Kuzey Kıbrıs’a gittiğini ve ülkeye vardıktan sonra kendilerini uyuşturucu ve fuhuş içinde bulduklarını, bazılarının ise para için yabancı uyruklu kişilerle evlilik yaptıklarını belirtti. Paradza, bunun üzerine Zimbabwe Dışişleri Bakanlığı’ndan, araştırma yapılması için Kuzey Kıbrıs’a resmi bir heyetin gönderilmesini talep ettiklerini kaydetti.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir öğrenci, KKTC’deki pek çok Zimbabwelinin durumunun korkunç hale dönüştüğünü belirterek, “Zimbabweli kızlar, parası olan herhangi bir milletten biriyle çıkıyor. Bazıları adamlarla para karşılığında korunmasız cinsel ilişkiye giriyor” diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs’taki Zimbabwe toplumunun sorumlusu olarak kendini tanıtan Realise Mwase, yurttaşlarının fuhuş ve uyuşturucu kullanımı ile ilgili haberlerin abartıldığını belirtti.