Mağusa’nın tarihi dokusunu, yaşadığı zor anları, gerçek hikayelerle “Mağusa Öyküleri” adlı kitabında bir yapıt haline getiren Dervişe Güneyyeli, kitabının tüm detaylarını MHA Haber ile paylaştı.

Kitabı yazmaya nasıl başladınız? Nasıl bir öyküsü var?

Güneyyeli, “Yaklaşık 3 yıl önce Okan Dağlı ile bir konuşmamız oldu. Kendisi Mağusa ile ilgili ciddi çalışmalar yapmış, tam bir Mağusa sevdalısı… Okan Dağlı, gittiği okullarda öğrencilerin aslında Mağusa tarihine meraklı olduklarını fakat sadece tarih bilgisi okumaktan da sıkıldıklarını ifade etti. Ve dedi ki, “Dervişe, bir proje yapsak; ben küçücük tarihi bilgiler versem, sen de Mağusa öyküleri yazsan nasıl olur?”. Bende projenin güzel olacağını söyleyerek, kabul ettim. Bu süreçte Okan Bey’in kitaplarını, yazılarını okuyarak bilgi topladım. Zaman zaman da Mağusa Suriçi bölgesinde gezdim. Bu şekilde üç yılık bir süreçte Mağusa Öyküleri şekillendi ve üç yazar ile kolektif bir çalışma olarak ortaya çıktı.



Mağusa Öyküleri’nin ana kemiği aslında Mağusa ve oranın tarihi kimliği, dokusu olduğunu ifade eden Güneyyeli, “Gerçek kişilerden yola çıkılarak, benim hayal gücüm ve kurgularım ile bu öyküleri yazdım. İnşallah, okuyan herkesin hoşuna gidecektir” dedi.

Mağusa Öyküleri, 26 Ekim Cuma günü saat 19.00’da Buğday Camii’nde düzenlenecek olan tanıtım gecesiyle Mağusalılarla buluşacak.(MHA)