(21-09-2022…MHA)

23. TÜRKSOY Opera Günleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı himayelerinde ve Kültür Dairesi koordinasyonu ile “OTHELLO KALESİ KONSERİ” gerçekleştirilmiştir.

TÜRK Dünyasının UNESCO’su olarak adlandırılan TÜRKSOY’un Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanlığı’nın 1994 yılında aldığı bir kararla TÜRKSOY Opera Günleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde geleneksel olarak gerçekleştirilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile KKTC Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın iş birliğinde, ilk kez 1994 yılında düzenlenen TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğinin bu yıl 23.’sü gerçekleştiriliyor.

Açılış konseri Bursa’da yapılan ve ardından İzmir’e taşınan 23. TÜRKSOY Opera Günleri bu yıl, Azerbaycanlı Besteci Fikret Amirov’un Doğumu’nun 100. Yılına ithafen gerçekleştirilmiştir. TÜRKSOY, Besteci Fikret Amirov’u daha yakından tanıtmak amacıyla konserlerle birlikte, Siz sanatseverlerin ziyaretine sunduğu Amirov’un sanatsal çalışmaları ve özel arşivinden oluşan bir fotoğraf sergisi de hazırlamıştır.

Açılış konuşmasını Kültür Dairesi Müdürü Sayın Şirin Zaimağaoğlu yapmıştır. Ardından TÜRKSOY Genel Sekreteri Sayın Sultan RAEV konuşma yapmıştır. Son olarak Sayın Bakan Sayın Sekretere, Sayın Sekreter de Sayın Bakana 23. TÜRKSOY Opera Günleri anısına birer plaket vermiştir.

Konserde sırasıyla sahne alan TÜRKSOY’ üye ülke ve topluluklardan gelen Opera sanatçıları:

Kazakistan’dan Uralhan Seilbekova ile Shynggys Rassylkhan

Kırgızistan’dan Elgız Beıshenbaev ile Atakhan Aibek Uulu

Özbekistan’dan Malıka Normatova

Türkiye’den Damla Burcu Kılıç Sayın

Kuzey Makedonya’dan Eleonora Djodjoska sahne alırken Kırgızistan’dan gelen Piyanist Yulca Babic eşlik etmiştir.

Konser sonrasında tüm sanatçılara çiçek ve piyaniste hediye verilmiştir. (MHA)