Burun Spreyleri Zararları Neler?

Burun spreylerinin bilinmeyen bazı zararları vardır. Fazla ya da yanlış burun spreyi kullanımları;

Kemik eğriliği,

Burun damarlarında tıkanıklık,

Burun eti büyümesi gibi problemlere yol açıyor.

Bu nedenle mutlaka doktor gözetiminde kullanılması gereken tedavi yöntemleridir.

Burun Spreylerinin Kullanımının Zararları Var Mı?

Özellikle burun tıkanıklığı için çok sık şekilde tercih edilmekte olan bazı burun spreylerinin çok uzun süre kullanılması oldukça sakıncalıdır. Orta kulağın iyi bir şekilde havalandırılması, koku alma ya da tat alma fonksiyonları, havanın ısıtılarak nemlendirilmesi ya da zararlı partiküllerin çok iyi bir oranda filtre edilmesi bakımından burundan nefesin değeri büyüktür.

Aynı zamanda da akciğerimizde olan hava yollarının da kapasitesinin tam randımanlı şekilde çalışması için burundan rahat nefes alabilmenin önemi çok büyüktür. Burun tıkanıklığı çocuklarda ve erişkinlerde yaşam kalitesinin ve sağlığın bozulmasına çok ciddi şekilde sebep olmaktadır.

Burun Spreyleri Önerilen Süre Boyunca Kullanılmalıdır

Bazı burun spreyleri çok uzun süre kullanıldığında burunda normal şekilde olan fizyolojik mekanizmaları kalıcı şekilde yok ettiğinden şikayetlerin daha çok artmasına ve aynı zamanda da hastaları çözümü olmayan bir yola sürüklediği uzmanlar tarafından bildiriliyor. Her burun spreyi için bu yan etkiyi söylemek doğru değildir.

Bu nedenle çoğu kez KBB uzmanları hastalarına kendi başlarına eczaneden talep ettiklerini bir burun spreyi alıp doktora danışmadan kullanmalarını tavsiye etmiyor. Mutlaka KBB uzmanının önermiş olduğu ilacı önerdiği süre dahilinde kullanması bu konuda oldukça önemlidir.

Burun Spreyleri Kemik Eğriliğine Mi Sebep Oluyor?

Üst solunum yollarını kronik şekilde tıkayan hastalıkları olan kişilerde üst solunum yolu rahatsızlığının daha çok görüldüğünü gözleniyor. Burunda et büyümesi, geniz eti ya da bademcik büyümesi, nazal polip, kemik eğriliği, mevsimsel alerjik rinit ya da yarık damak dudak şeklinde doğumsal hastalıklarda üst solunum yollarında daha yüksek oranda hastalıklar oluşabiliyor. Üst solunum yolları hastalıklarının önlenmesi adına risk faktörlerini ortadan kaldırmak da aslında tümüyle yeterlidir.