Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Yönetim Kurulu tarafından yazılı bir açıklama yapılarak, HIV ile yaşayan bireylerle ilgili bilim dışı ve damgalayıcı haberlerin kınandığı belirtildi.

Birlikten yapılan açıklamada, “HIV ile yaşayan bireylerle ilgili yapılan haberin içeriğine konu olan hasta hakları korunması iddiası; bir başka hasta grubunun haklarının ihlali ile sonuçlanmıştır. Paydaşlarla yeterli bilgi alışverişi yapılmadan hazırlanan haber anlayışını ve hasta haklarının savunulduğu iddiası ile hasta haklarının en temel unsuru olan gizlilik esasının ihlal edilmiş olmasını kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“DAMGALAMAYI ARTIRMAKTADIR”

“Bahsi geçen yasal mevzuat sorgulamasının yeterli araştırılma yapılmadan hazırlandığı açıktır” denilen açıklamada, şöyle devam edildi:

“Gerek uluslararası gerekse yaşadığımız ülkedeki protokoller yabancı uyruklu bireyler çerçevesinde uygulamada olup, KKTC vatandaşları için aktif hastalık olmadığı müddetçe bulaştırıcı olmayacağından herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Bu noktada haber içeriği bilgilendirme amacından ziyade HIV ile yaşayan bireylere uygulanan damgalamayı artırmaktadır.”

“SADECE YABANCI UYRUKLULAR İÇİN KISITLANMIŞTIR”

Açıklamada, “Hatırlatmak isteriz ki tedavi altında yaşayan tüm Hepatit B, Hepatit C ve HIV pozitif bireyler bulaştırıcı değildir ve gerek sağlık hizmetlerinde veya diğer tüm sektörlerde güvenli şekilde çalışma hayatına devam edebilmektedir. Yaşadığımız ülkede bu durum yasal olarak, sadece yabancı uyruklular için kısıtlanmıştır. Dolayısıyla vurgulanması gereken bulaştırıcı olmayan tedavi altındaki HIV ile yaşayan hiçbir bireyin çalışma hayatını kısıtlayıcı bir düzenlemeye toplum sağlığı açısından ihtiyaç duyulmadığıdır. Afişe edici nitelikteki haberler çağ dışı ve insan haklarına aykırı olduğundan kabul edilemezdir” denildi.

“HASTALARIN TANI VE TEDAVİYE ERİŞİMİNİ DAMGALANMA KORKUSU İLE GECİKTİRMEKTE VEYA ENGELLEMEKTEDİR”

Açıklamada, “Bu ve buna benzer ötekileştirici, ayrıştırıcı, küçük düşürücü haberlerin yapılması hastaların tanı ve tedaviye erişimini damgalanma korkusu ile geciktirmekte veya engellemektedir. Durum hem hasta hem de toplum bulaşı için esas riski oluşturmaktadır” açıklamasında bulunuldu.

Tabipler Birliği’nin açıklamasında, “Yapılan haberlerin içerikleri düzenlenirken gerekli paydaşların görüş, bilgi ve tecrübelerinden yararlanma hassasiyetini gösteren basın emekçileri toplumu bilinçlendirmede en değerli katkıyı sunacaktır. KTTB olarak basın emekçilerimize bu desteği her zaman vermeye hazır olduğumuzu açıkça beyan ederiz” ifadelerine yer verildi.