TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yerli aşı çalışmaları için gönüllülere ihtiyaç olduğunu duyurdu.

Oktay “Ne kadar çok gönüllü olursa o kadar çabuk sonuç alırız.” dedi. Hastalığı bulunmayan ve aşı olmamış herkesi gönüllü olmaya çağırdı.

Ankara Şehir Hastanesi Aşı Merkezi’ni ziyaret eden Oktay, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesinin her aşamada son derece disiplinli şekilde devam ettiğini belirten Fuat Oktay, “Ama hangi tedbir alırsak alalım asıl önleyici tedbirler çok daha önemli burada da yine aşı birincil derecede öncelik arz ediyor. Son zamanlarda da aşı çalışmalarımıza yine Cumhurbaşkanı’mızın talimatlarıyla da bütün çalışmaları çok yakinen takip altına almış durumdayız.” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ilgili kurumlarla verdikleri kararlardan birinin de süreci daha da hızlandırmak için Türkiye’deki klinik merkezleri sayısının 9’dan 20’ye çıkarmak olduğunu anımsatan Oktay çağrıda bulunarak şunları kaydetti:

“Son derece güvenli, yani preklinik dediğimiz, klinik öncesi çalışmaların anlamı şu, aşı kimyasal olarak üretiliyor ama gerek laboratuvar gerek diğer çalışmalarla da bunun güvenilir olduğu tespit ediliyor ve insan üzerindeki uygulama aşamasına geçilmiş oluyor. Buradan herhangi bir hastalığı olmayan, sağlıklı ve henüz aşı yaptırmamış, henüz koronavirüse yakalanmamış vatandaşlarımızı gönüllü olmaya davet ediyorum. Ne kadar çok gönüllümüz olursa aşı çalışmasında o kadar hızlı şekilde sona geliriz. Erciyes Üniversitemizin yürüttüğü, FAZ-3 aşamasında bir aşı çalışmamız var. Kısmet olursa nisan sonu itibarıyla son aşamayı uyguluyor olacak. Dolayısıyla burada da gönüllerimize çok daha fazla ihtiyacımız olacak. ”

Aşıya erişiminin ticaret veya güç mekanizmasına dönüştürülmeye çalışıldığını söyleyen Fuat Oktay, Türkiye’nin her zamanki dik ve ilkeli duruşunu burada da gösterdiğini belirtti.

Oktay, merkezin açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek Türkiye’deki klinik merkezlerinin sayısını 20’ye çıkarma çalışmalarının süratle devam ettiğini söyledi.