Yeni yönetmelikle, sigara paketlerinin üzerindeki uyarı alanı yüzde 85'e çıkartıldı. Marka ve logo isimlerinin kaldırıldığı uygulama, 5 Temmuz'da başlayacak. TÜRKİYE Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sigaralar için hazırladığı yeni paket yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, paketlerin üzerinde markaların logosu, simgesi veya işaretleri bulunmayacak. Uyarı alanlarının yüzde 85'e yükseltildiği (Şu an yüzde 65) standart sigara paketleri ile çekiciliğin ve yanıltıcı özelliğin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Yeni uygulama 5 Temmuz 2019 itibarıyla başlayacak, 5 Ocak 2020'den sonra piyasada eski hiçbir ürün kalmayacak; eski ürünler imha edilecek.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Tarım ve Orman Bakanlığı yönetmeliğine göre, sigara ve tütün mamullerinin üzerinde birleşik sağlık uyarısı, yüzey alanının en az yüzde 50’sini, uyarı metni en az yüzde 30’unu ve bırakma bilgisi yüzde 12’den fazla olmamak üzere en az yüzde 10’unu kaplayacak.

"Bu Yönetmelik, tütün mamullerinin girdi, emisyon, raporlama, etiketleme, paketleme ve güvenlik özellikleri de dahil olmak üzere tütün mamullerinin üretim şekli ve piyasaya arzına ilişkin usul ve esasları kapsar" denilen yönetmeliğin amacı şöyle tanımlandı: "İnsan sağlığını esas alarak, tütün mamullerinin çeşitli şekillerde tüketiminden kaynaklanan kamusal, toplumsal ya da tıbbi nitelikteki her türlü zararlı etkilerini önlemeye yönelik tedbirler çerçevesinde, sigaralar için azami zifir, nikotin ve karbon monoksit emisyon seviyeleri dahil olmak üzere tütün mamullerinin girdi, emisyon ve raporlama yükümlülükleri ile tütün mamullerinin, birim paketi ve grupmanı üzerindeki sağlık uyarıları dahil olmak üzere aynı şekilde tasarlanmış düz ve standart biçimde etiketlenmesini, paketlenmesini ve güvenlik özelliklerini belirlemektir."