Türkiye 5 yıl görev yapacak yerel yöneticilerini seçmek amacıyla pazar günü sandık başına gidiyor.

57 milyon seçmenin 194 bin 390 sandıkta oy kullanacağı Mahalli İdareler Genel Seçimleri 30 büyükşehir belediyesi, 51 il belediyesi, 922 ilçe, 32 bin 105 mahalle, 18 bin 306 köyde yapılacak.

Seçmenlerin kullanacağı oylar, yaşadıkları yerleşim yerinin türüne göre değişecek. Büyükşehirlerde seçmenler Büyükşehir Belediye Başkanı, İlçe Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeliği, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy kullanacak.Büyükşehir olmayan illerde İl Genel Meclisi Üyeliği, İlçe Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeliği, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy kullanılacak.Köylerde yaşayanlarsa İl Genel Meclisi Üyeliği ve Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy verecek.

Kesin olmayan sonuçların 31 Mart gecesi belli olması bekleniyor.

OY KULLANMA SAATLERİ

Seçmenlerin oy kullanabileceği saatler yaşadıkları illere göre değişiyor.Çoğu ilde saat 08.00 – 17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek.

İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan bazı illerde ise sandık açılış ve kapanış saatleri bundan birer saat önce.

Kullanılan oyun geçerli sayılması için “evet” veya “tercih” yazılı mührün ilgili alana basılması ve pusulaların zarflara koyularak sandığa atılması gerekiyor.