Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, kişisel sosyal medya hesabından, 1 Nisan 2024 tarihinde, 7 gün 24 saat EÖS uygulamasının devreye girdiğini duyurdu.

Önal, Merkez Bankası’nın mesai saatleri içerisinde tutar kısıtlı olmadan işlemlere devam edeceğini söyledi.

Mesai saatleri dışında ise her bir işlem başına en fazla 50 bin TL ve bin 500 dolar, euro ve sterlin işlem limiti olacağını belirten Önal, “Biz bankacılar mümkün olduğunca nakit kullanımını azaltmak istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

Önal paylaşımının devamında şunları kaydetti:

Nakit yerine nakit dışı ödeme yöntemlerinin (başta EÖS olmak üzere banka transferleri, kart ve çekle yapılan ödemeler) kullanımını artırmak istiyoruz, bunun için kullanıcıların daha fazla uygun koşullarda ödeme kolaylıklarına sahip olmasını arzuluyoruz.

Nakit, hem operasyonel önemli bir yük ve maliyet yaratıyor hem de önemli ölçüde riskler barındırıyor Bunların önüne geçmek istiyoruz. Paralel bir şekilde kayıt dışılığın azaltılmasını istiyoruz.

Başta internet bankacılığı olmak üzere dijital kanallarımızın daha fazla kullanılmasını istiyoruz. Tüm bu amaçların gerçekleştirilmesi için 7/24 EÖS önemli bir ödeme kanalı olacak.

EÖS işlem ücretlerine üst sınır da getirilerek kullanıcıların üstlendiği maliyetler önemli ölçüde azaltıldı. Dijital kanallar üzerinden yapılanlar ise şube kanalıyla yapılanların ¼’ü olarak belirlendi.

Saniyeler içerisinde bir bankadaki hesaptan diğer bankadaki Alıcı hesabına ulaşan bir sistem oluşturuldu. Gece gündüz, hafta sonu hafta içi, bayram seyran bu uygulama devrede.

Sorunsuz şekilde işlemlerin gerçekleşmesi için, UBAN/IBAN numarasının doğruluğu ile alıcının gerçek kişilerde adı soyadının tüzel kişilerde şirket isminin banka kayıtlarında olduğu şekli ile girilmiş olması yeterli.

Hafta sonu yada gece havale yapmak istiyorsak, düşük ücretlerle transfer yapmak ve maliyetlerimizi azaltmak istiyorsak, şimdiden bankamızı ziyaret edip internet şube şifresi almamızda fayda var.

7/24 EÖS’e entegre banka sayımız 14, ancak diğer bankalarımız da entegrasyon çalışmalarını devam ettiriyor Yakın zamanda onların da uygulamanın bir parçası olmalarını bekliyoruz.

Sistemin kurgulanması, önceliklendirilmesi, projelendirilmesi ve hayata geçmesi konusunda KKTC Merkez Bankası ile Nucleus ekiplerine ve Bankalarımıza çok teşekkür ediyoruz. Yeni uygulama Kıbrıs’ımıza hayırlı olsun."