KUŞKOR ve Bird Life Cyprus tarafında tüm ada çapında eş zamanlı yapılan kış ortası su kuşu sayımları bu sene de başarı ile gerçekleştirildi. Bu sayımlar Uluslararası Su Kuşu Sayımlarının bir parçası olarak dünyanın pek çok yerinde eşzamanlı olarak gerçekleştirilir. Böylece su kuşu popülasyonlarının belirlenmesi amaçlanır. Dünyada gerçekleştirilen en geniş çaplı vatandaş bilimi çalışmalarında birisidir.

Alagadi Sulak Alanı

Ada çapında eş zamanlı gerçekleştirilen sayımlar ülkemizin su kuşu varlığı bakımından ne kadar önemli olduğuna ve sulak alanlarımıza acilen sahip çıkmamız gerektiğine işaret ediyor.

Gaziveren Çukurları

Bu sene Mağusa Sulak Alanları 33 türden 2442 kuşla birinci, Haspolat Atık Arıtma bölgesindeki Haspolat Lagünleri ise 28 türden 1262 kuşla ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada ise 23 türden 1821 kuşla Larnaka Tuz Gölü var. Maalesef bu yıl kuş sayıları oldukça düşük. Geçen sene Haspolat Lagünlerinde 5000’den fazla kuş vardı. Mağusa Sulak Alanlarında ise 65 tür kaydedilmişti. Kuşlar bize sahip çıkın sinyalleri verirken adamızdaki su durumu hakkında da bizleri bilgilendiriyor. Son 20 senede benzer şekilde düşük sayıların gözlendiği 3-4 yılın hepsi de ciddi kuraklık yaşanan seneler.

Değirmenlik Göleti 2024

Sulak alanlarımız inşaat baskısı ile ufalırken, aynı zamanda kuraklığa karşı ayakta durmaya çalışıyor. Oysa, geleceğini düşünen devletler yaklaşan çölleşmeye karşı durabilmek için sulak alanlarına eskisinden de çok önem veriyor, sahip çıkıyor. Tüm yetkilileri sulak alanlarımızı korumaya, Mağusa Sulak Alanları ve Haspolat Lagünlerine sahip çıkmaya, bu bölgelerde her gün artan insan baskısını durdurmaya ve atık boşaltımı hakkında acil önlemler almaya çağırıyoruz.

2024 su kuşu sayımı