Türk Dünyası Müzik Eğitimi Birliği (TÜRKMEB) 3 Nisan 2015 tarihinde Ankara TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı) bünyesinde Türkiye ve Türk Dünyasından Ankara’ya gelen rektörler, üniversitelerin müzik alanındaki seçkin öğretim üyeleri tarafından kurulmuştur.

ISME (Uluslararası Müzik Eğitimi Birliği)’nin Türkiye temsilcisi olan MÜZED (Müzik Eğitimcileri Derneği) bu çalışmalarda dünya müzik eğitimcileri ile bağlantıların kurulmasında önemli roller üstlenmiştir.

Türk dünyası ülkeleri, toplumları ve toplulukları müzik eğitimcilerini belirli aralıklarla buluşturup yöresel, ulusal ve uluslararası müzik eğitimi sorunlarını saptamak, görüşmek, tartışmak, olası çözüm önerileri geliştirmek ve paylaşmak;

Türk Dünyası ülkeleri, toplumları ve topluluklarının müzik kültürü ve müzik eğitimi alanında sahip oldukları çeşitli fırsat, olanak ve seçeneklerden birbirlerini yararlandırmak;

Türk Dünyası ülkeleri, toplumları ve toplulukları arasında müzik kültürü ve müzik eğitimi alanında gerçekleştirilecek düzenli buluşma, ortak çalışma ve etkinlikler yoluyla kardeşliğin, kültürdaşlığın, ulusdaşlığın ve ülküdaşlığın daha da güçlenmesine katkıda bulunmak amaç ve hedeflerini ana ilke edinmiş bir topluluktur.

WhatsApp Image 2023-10-31 at 10.35.22-1

Kurulduğu 2015 yılından bu yana yapılan bir çok etkinlikten en önemlisi de 2018 yılında Bakü’de gerçekleştirilen 33. ISME Dünya Konferansı tüm dünyada yankı uyandıran en önemli etkinliklerimiz arasında yerini almıştır.

Bu doğrultuda 1-3 Kasım 2023 tarihleri arasında “ Üç Deniz Mirası Doğu AkdenizKaradeniz-Hazar “ temasıyla MÜZED, Gazi Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı işbirliği ile 4. Uluslararası İpek Yolu Konferansı gerçekleştirilecektir.

2. TÜRKMEB Toplantısı ise 31 Ekim 2023 Salı günü, TÜRKSOY binasında gerçekleşecek olup, İpek Yolu Orkestrasının açılış konseri ile taçlandırılacaktır.