Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "81 il, 236 ilçe ve 5 adet de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde olmak üzere toplam 782 yurtta 700 bin 455 gencimize, gece, gündüz hizmet veriyoruz." dedi.

Kasapoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bağlı kurumların 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı.

Gençlik Merkezleri Akademisi ve Gençlik Merkezleri Kulüpleri hakkında bilgiler veren Kasapoğlu, "2020 yılı kasım ayı itibarıyla Gençlik Merkezleri Akademisi kapsamındaki atölyelerde 326 bin 8 faaliyet gerçekleştirildi ve 1 milyon 474 bin 667 gencimiz bu faaliyetlere katıldı. 2020 yılı kasım ayı itibarıyla gençlik merkezleri kulüplerimizde hayata geçirdiğimiz 474 bin 366 faaliyete, 14 milyon 647 bin 850 gencimiz katılım gösterdi." ifadelerini kullandı.

TEKNOFEST'te bu yıl gençlik merkezleri tarafından desteklenen 17 takımın katıldığını aktaran Kasapoğlu, şöyle konuştu:

"Samsun Atakum Gençlik Merkezimizin Tanyeli Roket Takımı 'Alçak İrtifa' roket yarışmasında Türkiye birincisi olmuştur. Tam bu noktada Dene-Yap Teknoloji Atölyelerimizden de kısaca bahsetmem gerekir. TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile birlikte organize ettiğimiz atölyelerimize olan yoğun ilgiden son derece mutluyuz. Şu anda 30 Dene-Yap Teknoloji Atölyemiz var. İnşallah 2021 yılı sonuna kadar 81 ilde 100 atölyeyi daha gençlerimizle buluşturmayı hedefliyoruz. Bakanlık olarak biz, Gençlik Merkezlerimizi ülkemizin her yerinde ulaşılabilir kılmak suretiyle gençlerimiz arasında bir fırsat eşitliği oluşturma hedefini çok önemsiyoruz. 2019 yılı ocak ayından itibaren, gençlerin bulunduğu yerlerde faaliyetlerin düzenlenmesi ve hizmetlerin yaygınlaştırılması amacıyla gençlik merkezlerimize bağlı olarak; okullarda, üniversitelerde, mahallelerde, spor salonlarında ve yurtlarda 'Genç Ofisler' kurmaya başladık. Gençler neredeyse biz oradayız. Yine YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığımızla gerçekleştirilen protokollerle genç ofis sayılarımızda ivmeyi ve verimliliği artıracağız."

Bakanlık olarak gençlere yönelik ulusal ve uluslararası pek çok önemli projeyi de yürüttüklerini ifade eden Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlardan öne çıkan projelerimizden biri Genç Hackathon ve Genç İdeathon yarışmalarımız. Genç beyinlerimize sunduğumuz imkanlarla, her yönüyle sahip çıkıyoruz. Yine gençlerimizin duygu düşüncelerini doğru ve sistematik bir biçimde ifade etmelerine katkı sağlamak için Türkiye Münazara Ligi organizasyonumuz bütün hızıyla devam ediyor. UNICEF Türkiye ile birlikte 25 ilde yürüttüğümüz Sosyal Uyum ve Gençlik Katılımı Projesi'nden 600 binden fazla gencimizi faydalandırdık. 2020-2022 yılları arasında 3 yıl süreyle uygulanacak NEXUS Kariyer Rehberliği ve Sosyal Uyum Projesi’yle, belirlenen okullardaki öğretmenlere kariyer rehberliğine yönelik olarak eğitimler veriyor, gençlik merkezlerinde eğitim modülleri geliştirilerek bu eğitimleri bakanlığımız çalışanlarına uyguluyoruz."

"782 YURTTA 700 BİN 455 GENCİMİZE GECE, GÜNDÜZ HİZMET VERİYORUZ"

Bakan Kasapoğlu, Türkiye olarak, dünyada eşi benzeri olmayan bir kredi ve yurt sistemini yönettiklerinin altını çizdi.

Yükseköğrenimlerine devam eden gençlere yurtlarda her türlü imkanın sağlandığını vurgulayan Kasapoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"1961 yılında 3 il, 18 yurtta, toplam 5 bin 182 yatak kapasitesiyle başlayan bu yolculuk, bugün dünyanın en büyük otel zincirleriyle yarışacak bir seviyeye geldi. Devletin yurtları, öğrencilerin yuvası, zor günlerde bütün vatandaşlarımızın sığınacağı güvenli bir liman haline geldi. Özellikle 18 yıl gibi kısa bir sürede yüzde 284 kapasite artışı sağlayarak ve bununla birlikte donanım ve hizmeti de fevkalade düzeylere yükselterek, bu konuya verdiğimiz önemin altını en kalın çizgilerle çizdiğimizi düşünüyorum. 81 il, 236 ilçe ve 5 adet de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde olmak üzere toplam 782 yurtta 700 bin 455 gencimize, gece, gündüz hizmet veriyoruz. Gençlerimiz eğitimlerine, sosyal faaliyetlerine yoğunlaşsın, ebeveynler çocuklarını güvenle emanet etsinler diye, ev konforundan asla taviz vermiyoruz."