(21.08.2023…..MHA…..) 2019 yılında UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) tarafından gerçekleştirilen çevre düzenlemesi ile açılışı yapılan, Agios PHİLON eski halinden uzak.

13-6

Bu alan, 2019 yılında Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından öncelikli müdahale gerektiren eserler listesine alınmış ve Dipkarpaz Köyü'nde yer alan Agios PHİLON arkeolojik alanının 4. ve 5. yüzyıllara uzanan tarihine uygun şekilde düzenlenmesi hedeflenmişti. Ancak son zamanlarda, bir vatandaşın ihbarı sonucunda elde edilen fotoğraflar, Agios PHİLON bakımsızlığını gözler önüne sermektedir.

9-10

3-42

Fotoğraflarda görüldüğü üzere, kullanılan teller kopuk, giriş kapıları kırık, bilgi verici levhalar çürük ve kararmış bir halde bulunmaktadır.

8-11

12-5mhamanşet--Kurtarıldı-5

Agios Philon çevresinde bulunan ve bu bazilika sayesinde turistlerin dikkatini çeken restoranın ise oldukça bakımlı ve temiz olması dikkatlerden kaçmadı. Ancak aynı alanda bulunan antik kiliseye herhangi bir bakım yapılmamış olması, turistlerin ve yerel halkın tepkisine neden oluyor.

7-14

 Vatandaşlar, kilisenin görünümünün bozulmasının yanı sıra tarihî öneminin de zedelendiğini belirterek bu konuda şikâyetlerde bulundu.(MHA)

11-6