Altın fiyatları, yatırımcıların Fed'in faiz kararına dair güncel bir bakış açısı sağlayabilecek ABD enflasyon verisini beklemesiyle yatay seyretti.

Spot altın ons başına 1.920 dolar seviyesinden işlem görüyor. Ons altın ve bankalararası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanan gram altın ise 1.660 TL'den alıcı buluyor.

Çeyrek altın 2.725 lira, Cumhuriyet altını da 11.000 liradan satılıyor.

Altın piyasalarında Çarşamba günü açıklanacak ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine kadar piyasaların genel olarak sakin geçmesi beklenirken bu verilerin, önümüzdeki hafta Fed'in alacağı faiz kararına ilişkin ipuçları vermesi bekleniyor.

Piyasa beklentisi bu toplantıda faiz artışlarında duraklamaya gidilmesi yönünde.

ENFLASYON VERİSİ KISA VADELİ BASKI OLUŞTURABİLİR

Uzmanlar beklentilerle uyumlu ya da biraz üstünde gelecek bir enflasyon rakamının altın üzerinde kısa vadeli bir baskı oluşturacağını değerlendiriyor.

New York Fed tarafından yayımlanan bir rapora göre ABD’lilerin enflasyona ilişkin genel görüşleri, kira ve gıda gibi temel ihtiyaçlar için daha yüksek fiyatlar öngörmelerine rağmen Ağustos ayında çok az değişiklik olacağı şeklinde.

CME’nin Fedwatch takip programına göre piyasalar 19-20 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek FOMC toplantısında faizlerin aynı seviyede tutulma ihtimali yüzde 93 olarak fiyatlanırken bu rakam Kasım ayında yapılacak toplantı için yüzde 44 olarak gerçekleşti.

Fed’in enflasyonu dizginlemek için faizleri artırması durumunda faiz getirisi olmayan altına olan talebi olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Öte yandan altınla negatif korelasyona sahip ABD Doları Endeksi açıklanacak TÜFE verileri öncesinde hafif geriledi.

JPMorgan analistleri geçtikleri bir notta, “Geniş bir perspektiften bakıldığında, altın fiyatları, daha güçlü dolar ve ABD uzun vadeli tahvil getirilerinin yükseldiği birkaç aylık dönemde nispeten iyi bir performans sergiledi” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan analistler, altın fiyatlarındaki sürekli yükselişin muhtemelen Fed’in faiz indirimi döngüsüne doğru bir dönüşle katalize edilmesi gerektiğini de eklediler.