Asgari Ücret Saptama Komisyonu, 2023 yılının ikinci asgari ücretini belirlemek üzere toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, “Bugün bıraktığımız yerden başlayarak, asgari ücreti belirlemek isteriz. Asgari ücret piyasa değerine göre belirlenir. Asgari ücretin piyasadaki değeri kendi içerdi arz-talep değerine göre oluşur. Asgari ücreti düşük tutsanız da çalıştırmaya insan bulamazsınız. Eşitlik ilkesine bağlı hareket edeceğiz. Yerel iş gücümüz ve ithal gelen çalışan iş gücü ülkemizin ekonomisine katkı koymasına çok büyük bir yere sahip” ifadelerini kullandı.

İŞÇİLERİN ÖNERİSİ: NET 16 BİN 755 TL

İşçi temsilcisi Ahmet Serdaroğlu ise, şu açıklamayı yaptı:

“Asgari ücretle geçimini sağlayanlara inşallah güzel haber gelir. Bizim göbek adımız tepkidir. Tepkileri yapıyoruz çünkü toplum çok rahatsız. İşverenlere prim desteği verilmesine destek veriyoruz. Devlet Ocak ayında sözünü tutmayarak desteği vermedi. Bugün yaşananlar ise yanlış. Ocak ayında hükümetin verdiği sözü tutmayarak bıçak kemiğe dayandığı bugünlerde asgari ücretlinin açlığa mahkum edildiği günlerde masaya gelmem diyerek masaya gelmesi... Ne değişti de işverenler masaya geldi? Prim desteği verildi mi verilmedi mi? Verildiyse emekçiler için talep edilecek rakam kabul edilmeli. İşverene prim desteği verilirken, işçilerin temsilcileri de memnun olmalıdır.”

Serdaroğlu, ‘asgari ücret vergiye tabii olacak’ söylemini kabul etmediklerinin altını çizerek, asgari ücretin vergiden muaf tutulması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’de asgari ücrete yapılan zamma işaret eden Serdaroğlu, “Yüzde 42’lik bir artış oranının altını konuşmak abestir. Asgari ücret sefalet ücreti olarak adlandırılmamalı” dedi.

Serdaroğlu, brüt olarak 19 bin 259 TL ve 16 bin 755 TL neti düşündüklerini ifade etti.

ARHUN

İşveren temsilcisi Metin Arhun ise yaptığı açıklamada, “İşveren destek prim desteğinin rakamı hala belirlenmeden asgari ücreti nasıl belirleyelim?” diye sordu.

Arhun, "Biz buraya rahat bir şekilde gelmedik. Prim desteğinin ne olacağına ilişkin masada hiçbir şey yok. Bize aktarılan Sayın Başbakanın prim desteği ile ilgili bize söz verdiği söylendi ancak şu ana kadar prim desteğinin ne olacağıyla ilgili bize bir şey aktarılmadı" ifadelerini kullandı.