Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 85’inci yıl dönümünde Gazimağusa’da da düzenlenen törenle anıldı.

Zafer Anıtı önündeki tören Ata’nın hayata gözlerini yumduğu 09.05’te sirenler eşliğinde saygı duruşu ile başladı.

WhatsApp Image 2023-11-10 at 12.12.42

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bayraklar önce göndere çekildi, sonra yarıya indirildi.

WhatsApp Image 2023-11-10 at 12.12.41

Protokol sırasına göre anıta çelenklerin sunulmasıyla devam eden tören, Gazimağusa Namık Kemal Lisesi öğretmenlerinden Sultan İnançoğlu’nun konuşması aynı okuldan Narin Serçe’nin okuduğu şiir ve  Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığındna Piyade Üsteğmen Avşar Yücel’in konuşması ile tamamlandı.

WhatsApp Image 2023-11-10 at 12.12.40

Sultan inançoğlu, Atatürk’ün adını, yaptıklarını, başardıklarını daha küçük çocukken ailesinden öğrendiğini, belkide Atatürk’ü bu sebeplerden annesini sever gibi koşulsuz, çıkarsız ve hesapsız sevdiğini ifade etti.

Atatürk’ün, çocukluk kahramanı olduğunu vurgulayan İnançoğlu Atatürk’ün inasnlığın ne demek olduğunu insanlığa öğreten bir kahraman olduğunun altını çizdi.

“Sözcüğün her anlamıyla bir kaharamandı. Benim kahramanım sensin bana Türk kelimesini gurrula söyleten adamdın sen” diyen İnançoğlu, “Sen Ağrı Dağı gibiydin Ata’m, ya da bir bulut gibiydin. Senin gibi olmayı kıskanmak, senin başarılarını kıskanmak  gökyüzünü kıskanmak  gibi bir şey” diye devam etti.

İnaçoğlu, “Biz de sana hayran olduk  Ata’m. Hem de en safından, en temizinden” diyen İnançoğlu, “Ölümünün üzerinden 85 yıl geçti ama biz senin yerine kimseleri koyamadık Ata’m” diye devam etti.

10-kasim-magusa6

İnançoğlu, “Tarih geçmiş değil yarındır, bu ışığı yarına taşıyacaklara selam olsun. “Ne Mutlu Atatürk’üm diyene, Ne Mutlu Ata’m izindeyiz” diyene ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

KTBK Komutanlığı mensuplarından Piyade Üsteğmen Avşar Yücel de konuşmasında, Atatürk’ü 85’inci vefat yıl dönümünde büyük bir özlem, minnet ve rahmetle andıklarını kaydetti.

WhatsApp Image 2023-11-10 at 12.12.41 (1)

Yücel, Atatürk’ün eşsiz  bir lider, efsanevi  bir komutan, büyük siyaset adamı, kudretli bri  inkılapçı olduğunu belirterek,  bu vasıflarıyla da insanlık tarihinin tanıdığı en büyük devlet adamlarından biri olduğunu kaydetti.

Yücel, Atatürk’ün en zor şartlar altında dahi Türk milletine güvenmek gerektiğini ispatlamış milli bir kahraman olduğunu ifade etti.

WhatsApp Image 2023-11-10 at 12.12.42 (1)-1

 Yücel 1881’in Atatürk’ün doğum tarihi olduğunu, ancak asla 1938’in ölüm tarihi olamayacağını, bu iki tarih arasındaki hayatının ise bir destan olduğunu söyledi.

Yücel, TSK mensupları olarak kurduğu cumhuriyeti sonsuza dek yaşatacaklarını söyledi.