(06.09.2023…..MHA…..)  Kıbrıs Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) Kıbrıslı Türk üyesi Hakkı Müftüzade, 1974 yılında Rumlar tarafından katledilen 37 Kıbrıslı Türk'ün ceset ve kalıntılarının bulunarak ayrı mezarlara nakledilebilmesi için Atlılar'daki toplu mezarın açılma çalışmalarının başladığını açıkladı.

Müftüzade, yaptığı açıklamada, ailelerin talepleri üzerine KŞK tarafından başlatılan mezar açma çalışmalarının önemini vurgulayarak, toplu mezardaki kazı işleminin hızla sonuçlanmasını umut ettiklerini dile getirdi.

ATLILAR LOGOLU 4

Atlılar'da teknik bir ekip tarafından yürütülen titiz çalışmanın, Atlılar'daki toplu mezara gömülen 37 kişinin cesetlerini ve kalıntılarını bulmayı hedeflediğini belirtti. Müftüzade, bu çalışmalar sonucunda kimliklerin tespit edilerek kurbanların ayrı mezarlara nakledilmesinin amaçlandığını ifade etti.

Toplu mezarın açılma ve tespit sürecinin yaklaşık 6 ay kadar sürebileceğini açıklayan Müftüzade, ardından çıkarılan cesetlerin ve kalıntıların DNA tespiti için ABD'ye gönderileceğini aktardı.

ATLILAR LOGOLU 5

Çalışmalar tamamlandığında, ailelerin istekleri doğrultusunda katliam kurbanlarının her birinin ayrı mezarlara nakledileceğini söyleyen Müftüzade, bu sürecin ne kadar süreceğinin şu an için belirsiz olduğunu belirtti.

ATLILAR LOGOLU 2

Rumlar tarafından 14 Ağustos 1974 tarihinde Atlılar köyünden alınan çoğunluğu kadın ve çocuk olan 37 Kıbrıslı Türk'ün şehit edildiğini hatırlatalım. Atlılar Şehitliği'nde bulunan toplu mezarda, 1974'te katledilen 37 kişinin yanı sıra 1958'de EOKA terör örgütü tarafından katledilen 4 Kıbrıslı Türk'ün kalıntıları da bulunmaktadır.   (MHA)