Kıbrıs Türk Barolar Birliği Hayvan Hakları Komitesi, Kumyalı’da, 4 Kasım Cumartesi günü bir köpeğin zehirlenerek bir araçtan atıldığını ve olay anına ilişkin görüntülerin bulunduğunu açıkladı.

Hayvanların zehirlenerek öldürülmesinin Fasıl 154 Ceza Yasası ve Hayvan Refahı Yasası’na göre yasak olduğu anımsatılan açıklamada, ülkede her geçen gün bu tip suçlarda ciddi bir artış gözlemlendiğini ve bu tip suçların önlenmesi için caydırıcı ve etkin cezaların uygulanması gerektiğine vurgu yapıldı.

Hayvan Hakları Komitesi’nde yapılan açıklamada ayrıca, zirai ilaç satışı ile ilgili uygulamaların gözden geçirilmesi ve denetlenmesinin elzem olduğuna vurgu yapıldı.

Komite, söz konusu olayda suçun fail/faillerinin kullandıkları kabin araç kamera kayıtları ile tespit edilmiş olmasına rağmen, kolluk güçlerinin olay anına ilişkin kamera kayıtlarını emare olarak alabileceği halde, hala almadığını iddia etti.

Komite son olarak olayla ilgili izlenmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:

1. Müşteki/şikayetçinin ve civardaki diğer kamera görüntülerinin emare olarak alınması;

2. Bölgede bulunan çift kabin araçlara ilişkin kayıtların araştırılması ve araç sahiplerinin ifadelerine başvurulması;

3. Bölgedeki zehir kalıntılarının araştırılıp emare olarak alınması ve zehire ilişkin analiz yapılarak kamuoyu ile paylaşılması;

4. Son olarak, söz konusu olayı gerçekleştiren fail/veya faillerin yakalanması, soruşturulması ve mahkemeye çıkarılması gerekmektedir.