Başbakan Ünal Üstel, “Ekonomik istikrarın sağlanabilmesi için, siyasi istikrarın ve istikrarlı Türkiye ilişkilerinin devamına ihtiyaç olduğu bir gerçektir” dedi.

Başbakanlık YAGA-KOBİGEM Girişimcilik Hibe Programı lansmanı bugün Dışişleri Bakanlığı Uğur Umar Toplantı Salonunda yapıldı.

Lansmanda, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, YAGA-KOBİGEM Direktörü Ebru Kaptan Sertoğlu, Türk Bankası Genel Müdürü Mustafa Kayahan konuşma yaptı.

Program, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi (KEİ) finansmanıyla, bu sene ilk kez KKTC Başbakanlık bütçesi altında, Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı’nın (YAGA) koordinasyonunda ve Türk Bankası'nın eğitim sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında, girişimcilere,  teknoloji ve yenilikçi iş fikirlerine yüzde 75 oranında, en fazla 750 bin TL, geleneksel iş fikirlerine yüzde 75 oranında, en fazla 500 bin TL ve ekonomiye değer katacak, ihracat odaklı ve marka değeri yüksek iş fikirlerine ise yüzde 75 oranında, en fazla 2 milyon TL olmak üzere toplam 20 milyon TL destek verilecek.

Başvurular 24 Ocak - 11 Mart tarihleri arasında alınacak. Program hakkında detaylı bilgi ve başvuru koşulları https://kobigem.gov.ct.tr/ ve https://yaga.gov.ct.tr/ adreslerinde bulunabilir, başvurular https://girisimcilik.kei.gov.tr adresinden yapılabilecek.

-Üstel

Başbakan Ünal Üstel lansmanda yaptığı konuşmada, 2024 yılının kadınlar, gençler ve engellilerin yılı olacağını söyleyerek, “Bu doğrultudaki projeleri beraber başarmanın mutluluğunu yaşayacağız” dedi.

“Hükümete geldiğimiz ilk günden bugüne, en temel hedeflerimiz arasında yer alan, ülke ekonomimizin güçlenmesi için, canla başla çalışıyoruz” diyen Üstel, KKTC’nin sosyo-ekonomik kalkınmasına ve sürdürülebilir işletmelerin kurulmasına katkı sağlamak, istihdamı desteklemek, dış ticaret açığını azaltmak, üretimi artırmak, ülkeyi girişimciler için bir cazibe merkezi haline getirmek için tüm imkanları seferber ettiklerini belirtti.

Bu amaçla, imkansızlıklar yüzünden ekonomik hayata giriş yapamayan özellikle genç ve kadın girişimcileri destekleyecek programları tek tek devreye soktuklarını dile getiren Üstel,  gençlere, kadınlara, tarımcıya, iş dünyasına, sanayiye ve tüm üreten sektörlere, uygun krediler ve hibe vermeye devam ettiklerini söyledi.