Politis gazetesi, "Nuris'in Dikenli Tellerini Bir Kenara Bıraktılar" başlığı altında verdiği haberde, KKTC'de bir önceki Rum hükümeti ve İçişleri Bakanı Nikos Nuris tarafından uygulamaya konulan kaçak mülteci akınlarının önlenmesi amacıyla Yeşil Hat'ta dikenli tel çekme politikasının, yeni Rum hükümeti tarafından benimsenmediği ve şimdilik askıya alındığı ifade ediliyor.

Rum İçişleri Bakanı Konstantinos Yoannu'nun bu konuda resmi bir açıklama yapmamasına rağmen kaçak göçü önlemek adına farklı önlemler alınmasının, dikenli tel çekme politikasının askıya alındığı şeklinde yorumlandığı belirtiliyor. Gazete, bir önceki hükümetin Yeşil Hat'ta dikenli tel çekilen bölgelerin dışındaki bölgelere de tel çekme talimatının şu ana kadar uygulanmadığına dikkat çekiyor.

Haberde ayrıca, şu ana kadar 11 kilometrelik mesafede yerleştirilen dikenli tellerin maliyetinin 2 milyon Euro'yu aştığı ve tarım faaliyetlerinde bulunan Rum çiftçilerin geçişlerini kolaylaştırmak adına ara bölgede bulunan demir kapıların artık hep açık tutulduğu ifade ediliyor. Ayrıca, çiftçilerin kullanımını daha da kolaylaştırmak amacıyla ara bölgede bulunan 20 toprak yoluna da demir kapı yerleştirilmesi planlandığı bilgisi paylaşılıyor.

Haberde ayrıca, Yeşil Hat boyunca görev yapacak sözleşmeli sınır koruma görevlilerinin eğitimlerinin tamamlanmak üzere olduğu ve 9 haftalık grev sürelerini tamamlayacak 218 özel polisin Pazartesi günü göreve başlayacağı belirtiliyor. Bu polislerin maaşları, araç gereçleri ve diğer ihtiyaçları için yaklaşık 11 milyon Euro'luk bir bütçe öngörüldüğü aktarılıyor.

Haravgi gazetesi ise aynı konuda, özel polisler için gerekli olan 11 milyon Euroluk ödeneğin AB tarafından onaylanmadığını ve Rum hükümetinin polis kuvvetlerini güçlendirmek yerine sözleşmeli personel alarak geçici çözümler ürettiğini bildiriyor.