Dün Brent petrolün varil fiyatı 77,74 dolara kadar yükselerek günü 76,84 dolar seviyesinde tamamladı. Bugün ise Brent petrolü saat 09.26 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,02 artışla 77,63 dolara ulaştı. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 73,78 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatlarındaki yükselişte, ABD'de petrol stoklarında azalma beklentisi ve OPEC+ grubunun üretim kesintilerini artırma olasılığı etkili oldu.

Amerikan Petrol Enstitüsü, ülkenin ham petrol stoklarında geçen hafta 6 milyon 799 bin varil azalış tahmin edildiğini açıkladı. Bu tahmin, piyasa beklentisi olan 525 bin varil artışın aksine, stoklardaki azalışı gösterdi. ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin resmi stok verileri ise bugün açıklanacak.

Stoklardaki azalış beklentisi, talebin yüksek olduğu algısını yaratıp fiyatları destekledi. Ayrıca, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman'ın petrolde satış pozisyonu açanları uyarması ve OPEC+ grubunun fiyatları desteklemek için ek kesintilere gidebileceği tahminleri, arz endişelerini artırdı.

OPEC+ grubu daha önce günlük 2 milyon varillik üretim kesintisine ek olarak bazı ülkelerin gönüllü olarak günlük yaklaşık 1,6 milyon varil kesinti yapma kararı aldığını açıklamıştı.

Ayrıca, ABD'de yaz sezonunun başlangıcı olarak kabul edilen 29 Mayıs'taki Anma Günü tatilinin yaklaşması da talep beklentilerini artırarak fiyatları desteklemeyi sürdürüyor.

Ancak, ABD'deki borç limiti kriziyle ilgili endişeler, fiyatların yükselişini sınırlıyor. Borç limiti konusundaki görüşmeler henüz bir anlaşmaya varılmadan devam ediyor.

Teknik olarak Brent petrolünde 77,71 ile 77,81 dolar aralığı direnç bölgesi olarak izlenirken, 77,53 ile 77,45 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak belirtiliyor.