Brent petrolün varil fiyatı dün 77,83 dolara kadar yükseldi, ancak günü 77,10 dolar seviyesinde tamamladı. Bugün saat 09.28 itibarıyla Brent petrolün varil fiyatı, kapanışa göre yüzde 0,66 düşüşle 76,59 dolara geriledi. Aynı anda, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı 72,41 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki düşüşte, ABD'de borç limitinin artırılmasına ilişkin prensip anlaşmasının uygulanabilirliği konusundaki endişelerin piyasadaki risk iştahını azaltması etkili oldu. Ayrıca, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun hafta sonu yapacakları toplantı öncesi üretim politikası belirsizliği de fiyatları etkiledi.

Analistler, Kongre ve Senato'nun onaylaması gereken tasarının zamanında imzalanmaması halinde piyasalarda oynaklığın artabileceğini ve bu durumun ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika alanını daraltabileceğini belirtti. Ayrıca, Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesi Fed'in faiz artışına gideceği beklentisi de piyasalardaki fiyatlamalar üzerinde etkili oluyor. Yatırımcılar ayrıca bugünkü Fed yetkililerinin açıklamalarını da yakından takip etmektedir.

OPEC+ grubunun 4 Haziran'daki toplantısında petrol fiyatlarının son dönemdeki düşüş nedeniyle üretim kesintilerini artırıp artırmayacakları belirsizliği de piyasalarda baskı yaratıyor. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman'ın satış pozisyonu açanlara "dikkatli olmaları" uyarısı, OPEC+ grubunun üretim kesintisine gidebileceği yönünde bir işaret olarak değerlendirilirken, Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ise yeni bir petrol üretim kesintisi kararının pek muhtemel olmadığını belirtti.

Brent petrolde teknik olarak 77,90 ile 78,70 dolar aralığının direnç, 76,23 ile 75,36 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor. Ayrıca, yatırımcılar bu hafta Çin'deki imalat ve hizmet sektörü verilerini takip ederek dünyanın en büyük petrol ithalatçısında talep toparlanmasına dair ipuçları arayacak.