İngiliz parlamentosu Başbakan Theresa May'in Brexit anlaşmasının reddedilmesinin akabinde ülkenin izleyeceği yolu belirleyecek bir dizi oylama yapacak.

Başbakan Theresa May’in kasım ayında AB ile vardığı Brexit anlaşmasının parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında 15 Ocak'ta yapılan oylamada 202'ye karşı 432 oy gibi tarihi bir farkla reddedilmesinin ardından milletvekilleri ülkenin izleyeceği yol haritasını bugün belirleyecek.





May hükümetinin geçen hafta parlamentoya sunduğu içeriksiz bir önerge iktidar partisi milletvekillerinin, partiler üstü milletvekili gruplarının ve muhalefet partilerinin vereceği değişiklik teklifleriyle şekillendirilmeye çalışılacak.

May partisinin parlamento grubuyla dün yaptığı son toplantıda, milletvekili Graham Brandy'nin değişiklik teklifine destek vermeleri çağrısı yaptı. Brandy'nin teklifi, Brexit anlaşmasının en çok tepki çeken "tedbir maddesinin" yerine "alternatif bir düzenleme" getirilmesini öngörüyor.





İngiltere'nin parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında Brexit'i takiben fiziki sınır girmemesini öngören "tedbir maddesi" hem İngiltere'yi belirsiz bir süre için AB ile gümrük birliği içinde tutacağı, hem de Kuzey İrlanda'yı tedricen İngiltere'den koparacağı gerekçesiyle Muhafazakar Partideki sert Brexit yanlılarının tepkisini çekmişti.