İnternet üzerinden yüksek getiri vaat ederek halktan para toplayan Çiftlik Bank isimli oyun, Sermaye Piyasa Kurulu’na (SPK) yakalandı. Çiftlik Bank’ın sahibi Mehmet Aydın’ın yüksek getiri vaadiyle topladığı paraların büyük bir bölümünü KKTC’deki şahsi hesabına aktardığı belirtildi. Aydın, reel yatırımlar dediği üç şirketin de zararda olduğu ortaya çıktı.

Çiftlik Bank platformunda vaat edilen yüksek oranlı getirinin kaynağı olarak hayvancılık sektöründe yapılan reel yatırımları gösteren Mehmet Aydın’ın şirketlerinin zararda olduğu ortaya çıktı. SPK, şirketin sahibi Mehmet Aydın’ın Çiftlik Bank oyununda toplanan paranın büyük bir bölümünü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhruriyeti’nde kurulan “Fame Game” şirketine oradan da kendisinin ve eşinin hesaplarına aktardığı tespit edildi.

511 MİLYON TOPLANDI

SPK, Çiftlik Bank oyunun faaliyetlerini inceleyerek rapor hazırladı. Rapora göre Çiftlik Bank, ödeme sistemi Papara kanalıyla 2016-2017 arasında 77 BİN 843 kişiden toplamda 511,7 milyon TL topladı. 62 BİN 877 kişiye de 398,3 TL ödeme yaptı. Kalan 113,4 milyon TL’lik miktarı da Kuzey Kıbrıs’ta bulunan hesaplarına aktarıldı. Bu miktarın yaklaşık 120 milyon TL olduğu tespit edildi.

PONZİ SİSTEMİ

SPK raporlarına göre Ponzi sistemi ile toplanan paralarla oyuna üye olanlara yüzde 160 ila 307 oranları arasında kazanç vaat edildiği belirtildi. Raporda, Çiftlik Bank’ın “Reel üretim yapacağım” diyerek halktan topladığı paralar ile kurduğunu iddia ettiği şirketlerinin de zararda olduğu, bu sebeple sistemin önümüzdeki dönemlerde tıkanabileceğine vurgu yaptı.
SPK, Çiftlik Bank’ın Tüketici Kanununca yasaklanan piramit satış sistemi özelliklerini taşıdığı için, sisteme para aktaran kişilerin ileri mağdur olabileceğine dikkat çekti.