Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Meclis Genel Kurulu’nda, 62’nci madde tahtında “Yükseköğretim ve Ekonomi” başlıklı konuşma yaptı.

Erhürman konuşmasında, yükseköğretim alanının denetimi ve İstatistik Kurumu konusunda Meclis Araştırma Komitesi oluşacağını belirterek, ana muhalefet olarak bunun yakından takipçisi olacaklarını söyledi.

KKTC Yükseköğretim Yasası olduğunu ve bu yasanın 2017’de değiştiğini ifade eden Erhürman, 2017 öncesinde kuruluşların, açma ön izni ve yükseköğretime başlama izni aldığını söyledi. Açma ön izninin iki yıl geçerli olduğunu ifade eden Erhürman, bu sürenin geçmesi durumunda yeni başvuru için bir yıl beklenmesi gerektiğini kaydetti.

2017’den sonra Meclis’ten geçen yasada izin sayısının 3’e çıktığını dile getiren Erhürman, bunları; “açma ön izni, yükseköğretim kurumu açma izni ve öğretime başlama izni” olarak sıraladı ve 2017’den sonra Meclis’te yükseköğretim kurumu açma izni verilmediğini ifade etti.

2017’den önce ön izin alıp, faaliyete başlanmadıysa iznin iptal edilmesi gerektiğini ifade eden Erhürman, 2017’den sonra izin alınacaksa Meclis’ten bunun onaylanması gerektiğini söyledi.

-“Mademki 23 aktif üniversite var, 12 tane pasif iznin orada durmasına gerek yoktur”

“Mademki 23 aktif üniversite var, 12 tane pasif iznin orada durmasına gerek yoktur” diyen Erhürman, bundan sonrası ilk iş olarak ön izinlerin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Tufan Erhürman, yükseköğretim alanında gerekenlerin samimiyetle yapılması gerektiğini belirtti.

-“Memleket dalgalı denize döndü”

Ekonomi konusuna değinen Erhürman, “Memleket dalgalı denize döndü” dedi. “Herkes et, yaş sebze almak ve yeme-içme için Güneye geçiyor” diye konuşan CTP Genel Başkanı Erhürman, “Bunu seyretmeye devam mı edeceğiz?” sorusunu sordu.

“Üretici, kasap ve tüketici bağırır” diyen Tufan Erhürman, memlekette sektörlerin bir bir eriyeceğini kaydetti. İç piyasada tüketimin azalacağı uyarısında bulunan Erhürman, bunun ithalatta azalma sonucu doğuracağını söyledi.

“Rüzgar nereden eserse bir piyasa yarattık… Herkes başının çaresine bakacaksa ne gerek var hükümet denilen yapıya” diyen Erhürman, herkesin kendi kaderiyle baş başa bırakıldığını belirtti.

-“Üretici için mesele yoksa benim için de yoktur”

Narenciye konusunda da konuşan Tufan Erhürman, güvence altına alınan 15 bin ton dışında on binlerce ton mandoranın ağaçların üstünde kaldığını ifade etti. Erhürman, üreticinin, ödeme konusunda bahçesinde kara kara düşündüğünü kaydederek, “Üretici için mesele yoksa benim için de yoktur” dedi ve narenciyeyi siyaset malzemesi olarak kullanma hevesinde olmadıklarını söyledi.

Yabancılara mülk satışı konusunda 2 buçuk senedir uyarı yaptıklarını dile getiren Erhürman, “Dövizin her yükseldiği, Türk Lirası’nın değer kaybettiği noktada, altında ezildiğimizin farkında olmadan hesap, kitap yapılıyor” şeklinde konuştu.

Üniversite açma ön izinlerini, komiteyi beklemeden masaya yatırmak ve gerekli iptallerin yapılmasını gerektiğini yineleyen Erhürman, narenciye üreticisinin üretimden kopacağı uyarısında da bulundu.

-Çavuşoğlu: “Tavrımız var olan hukuka uyulmasıdır. Hukuksuz hiçbir şey yapmadık”

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Erhürman’a yanıt verdi. Ülkenin lokomotif sektörü olan yükseköğretimden vazgeçme niyetlerinin olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, 2017’ye kadar ön açma izninin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verildiğini belirterek, bunun sadece Bakanlığa yüklenilmesinin doğru olmadığını söyledi.