Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ongun Talat, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'nun, 2004'te referanduma giden Annan Planı'nın öncüsü olan, Kofi Annan'ın desteklediği Kıbrıs sorununa federal çözüm önerisini 2002'de imzalamamasının AB'nin bu planı kabul etmesine yol açtığını belirtti.

Anlaşmanın 2002 sonlarında Kopenhag'da yapılacak bir zirvede çözülmesi gerektiğini vurgulayan CTP Milletvekili Ongun Talat, “AB'nin o zamanki 15 üye ülkesi ve Mayıs 2004'te bloğa katılması planlanan on ülkenin katıldığı bir zirve yapılıyordu.

Merhum BM Sekreteri Kofi Annan'ın yanı sıra Kıbrıs toplumlarının liderleri Glafcos Klerides ve Rauf Denktaş da davet edildi. Denktaş, yakın zamanda geçirdiği bir ameliyat nedeniyle törene katılamadı ve bunun sonucunda yerine Tahsin Ertuğruloğlu Kopenhag'a gönderildi.

O dönemdeki haberlere göre Ertuğruloğlu, dönemin BM Kıbrıs Temsilcisi Alvaro de Soto ve merhum Başsavcı Alecos Markides ile yapılan belirleyici toplantıya bir saat geç gelmiş ve kendisine sunulan çerçeveyi imzalamamıştı” dedi.

Ongun Talat, Kopenhag'da ortaya çıkacak çıkmazın sorumlusunun büyük kısmı Kıbrıs Türk tarafının olduğunu söyleyerek, “AB, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 2004'te birleşmiş olsun ya da olmasın bloğa girmesine izin verilmesinde ısrar etti” diye konuştu.

"ÇERÇEVE ANLAŞMASINA HAYIR DEDİK… ORADA BÜYÜK BİR FIRSAT HEBA EDİLDİ”

Ongun Talat konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Kıbrıs Türk tarafı o gün o çerçeve anlaşmasını imzalasaydı, Kıbrıslı Rumlar AB'ye tek başlarına giremezlerdi… Çünkü 2004 referandumunda Kıbrıslı Rumların AB'ye birlikte girmeleri gerekecekti. Yani planı reddettiklerinde AB'yi de reddedeceklerdi.

Kıbrıslı Rumların 1990'da başlayan AB'ye katılım sürecini engelleyecek herhangi bir hamle yapmamış olsak da bunu bir imzayla engelleyebilirdik. O gün bize gümüş tepside bir fırsat sunuldu.

Biz o günlerde bu fırsatı kaçırmayalım derken, dönemin yöneticileri bize 'Güneş yeniden doğup batıdan batacak' diyorlardı. 'Bu işi büyütmeyin' dediler. Şimdi aynı kişiler bize 'Rumlar AB'ye tek başına girdiler' diyorlar. AB bir Hıristiyan kulübüdür. Suç onların omuzlarında.”

Kaynak: CyprusMail