Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart'ı kabul etti. Görüşmenin yaklaşık bir buçuk saat sürdüğü ve sonrasında Stewart ve Tatar'ın açıklamalarda bulunduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Tatar, görüşmesinde her zaman temastan, diyalogdan ve iletişimden yana olduğunu vurgulayarak, her iki halkın faydasına olabilecek önerilere sıcak baktığını ifade etti. Kıbrıs konusunda ise iki yıl önce Cenevre'de ifade ettikleri noktada olduklarını belirtti. Tatar, "Egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüz tanınmadan, tekrar teyit edilmeden resmi müzakere sürecine girmemiz söz konusu değildir" dedi.

Tatar, Stewart'ın zaman zaman bu tür toplantılar yaparak Kıbrıs'taki durumu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne ve BM Genel Sekreteri'ne ilettiğini ifade etti. Görüşmede çeşitli konuların ele alındığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ve Yunanistan'da seçimler olduğunu belirterek, seçimlerden sonra görüşme sürecine girilip girilmeyeceğiyle ilgili bazı arayışların olduğunu ifade etti. Tatar, pozisyonlarını Cenevre'de 2 yıl önce ifade ettiklerini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin desteklediği yeni vizyon ve anlayışlarının kendi temsilcileri ve Türkiye Cumhuriyeti büyükelçileri tarafından çeşitli platformlarda dile getirildiğini belirtti. Tatar, Kıbrıs'taki varlıklarının sürdürülebilmesi için egemen eşitlik ve eşit ulusal statünün esas olduğunu vurguladı.

Colin Stewart'a her zaman temastan, diyalogdan ve iletişimden yana olduğunu aktaran Tatar, kendi önerileriyle 6 Şubat'tan sonra depreme yönelik ortak bir toplantı yapılmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Stewart, Kıbrıs sorununda ilerleme kaydedilmesi için gelecek dönemi çok önemli bir dönem ve bir fırsat olarak gördüğünü belirtti. Seçimlerin tamamlandığına dikkat çeken Stewart, bu süreçte Kıbrıs sorununda ilerleme kaydetmeyi umduklarını ifade etti. Stewart, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için potansiyel bir fırsat olduğunu ve bu fırsatın iki eliyle yakalanması gerektiğini söyledi. Stewart, Kıbrıs'ta Avrupa Birliği'nin daha aktif bir rol oynamasının görüşülmediğini belirtti ve Cumhurbaşkanı Tatar'ın Avrupa Birliği'nin dahil olmasına ilişkin görüşlerini bildiğini ifade etti. Birleşmiş Milletler olarak Kıbrıs'ta Avrupa Birliği'ni önemli bir ortak olarak gördüklerini ve yapıcı bir rol üstlenmeleri için onlara alan bırakılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar da Stewart'la yapılan görüşmenin çok yapıcı olduğunu belirtti ve Stewart'ın Rum lider Hristodulidis ile de görüştüğünü hatırlattı. Tatar, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için fırsatların azaldığından endişe duyduğunu ifade etti ve statükonun aynı kalmayacağını vurguladı. Tatar, Stewart'a ve Hristodulidis'e fırsatın değerlendirilmesi çağrısı yaptı.

Ayrıca Tatar, Maraş konusuna da değindi ve Maraş'ın açılmasının amacının herkesin hakkını arayabilmesi olduğunu söyledi. Vatandaşların Taşınmaz Mal Komisyonu'na başvurarak haklarını arayabileceklerini belirtti ve Maraş'ı bir milyondan fazla kişinin ziyaret ettiğini hatırlattı.