Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ankara’da, “Doğumunun 100. Yılında Sanatçı Kimliği ile KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş Anma Toplantısı”na katıldı. 

Türksoy’da yer alan toplantı öncesi Denktaş’ın çektiği fotoğrafların yer aldığı serginin açılışını yaptı. Tatar panel öncesi yerel basının sorularını da yanıtladı. 

Sergi Açılışı ve Anma Toplantısına, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile merhum Cumhurbaşkanı Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş ve DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu da katıldı. 

Denktaş’ın anıldığı etkinlikte, konukları, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev karşıladı. Etkinlikte, KKTC Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu ile Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da yer aldı. 

-Korukoğlu

KKTC Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, anma toplantısında yaptığı açılış konuşmasında, Doğumunun 100. Yılı vesilesiyle, aralarından 12 yıl önce ayrılan, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucu Cumhurbaşkanı, büyük devlet insanı Rauf Raif Denktaş’ı saygı, rahmet ve özlemle andığını" söyledi.

Kıbrıs Türkü’nün varoluş ve özgürlük mücadelesi meşalesini Dr. Fazıl Küçük’ten devralan kurucu Cumhurbaşkanının, tüm hayatını Kıbrıs Türk halkının hak, eşitlik ve özgürlük davasına adamış ve bu haklı mücadeleyi Anavatan Türkiye ile fikir ve gönül birliğinde ömrünün son gününe dek özveri ve dirayetle savunduğunu anlatan Korukoğlu, şöyle devam etti: 

“Haklı davamızın savunucusu, mücahit ve lider, cesareti ve diplomatik zekasıyla Kıbrıs Türkü’nün sesini dünyaya duyurmuştur.

Kıbrıs Türk halkı olarak bize düşen en asli görev ise, merhum liderlerimizin büyük bir mücadele vererek kurulmasına önderlik ettikleri devletimize, var gücümüzle sahip çıkmak ve onu daha ileriye taşımaktır.

Kurucu Cumhurbaşkanımız sadece siyasi kimliği ve liderliğiyle değil, çok yönlü kişiliğiyle tarihte çok kıymetli izler bırakmıştır. Rauf Raif Denktaş, sadece bir devlet adamı değil, aynı zamanda bir yazar, şair ve fotoğrafçıydı.

Kendisini tanıma ve beraber çalışma fırsatı bulanlar çok iyi hatırlayacaklardır; fotoğraf çekmek onu için bir tutkuydu. Fotoğraf kamerasını yanından ayırmaz, resmi toplantılarında bile boynunda tutardı.

Bu sergiyle de, Sayın Rauf Raif Denktaş’ı sanatçı kimliğiyle anarak, deklanşörüne takılan 10 binlerce fotoğraf karesinden zor da olsa bazılarını seçerek, bugün burada ölümsüzleştirmek istedik.

Parçası olmaktan gurur duyduğumuz, Türk dünyası medeniyetlerini birbirine daha da yakınlaştırmak ve gönül bağlarının güçlendirilmesinde fevkalade rol üstlenen TÜRKSOY’a, bu anlamlı etkinlik için teşekkürlerimi sunarım.”