2016 yılında gündeme getirdiğimiz "Babutsalar Çürüyor Sebebi Ne" başlıklı haberimize devlet yetkilileri ancak 2 yıl sonra el atabildi.

Gazimağusa genelinde ve Mağusa Maraş bölgesinde Babutsa Koşnili ile mücadele çalışması yapmış olduğumuz haberimizden tam 2 yıl sonra mücadele başlatılabildi.



Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, son yıllarda Babutsalarda zarara neden olan ve Tarım Dairesi tarafından 2016 yılında tür teşhisi yaptırılan Dactylopius opuntiae (Babutsa koşnili) ile ilgili yayılış alanlarının saptanması ve mücadelesi konusunda geniş çaplı bir araştırma gerçekleştirildi.



Araştırma çerçevesinde Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı,Tarım Dairesi, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Kıbrıs Türk Ziraat Mühendisleri Odası ve Gazimağusa Belediyesi’nin işbirliğinde Babutsa koşnili ile bugünden itibaren mücadele çalışması başlatıldı.

Söz konusu çalışma Gazimağusa genelinde ve Mağusa Maraş Bölgesinde yapılıyor.

TANIMI VE YAŞAYIŞI



Pamuklu bitler, kışı ergin olarak, ağaçların kabuk altlarında, yarık ve çatlaklarında ve hatta sürgün ve koltuklarında geçirirler. Erginler şubat ayı ortalarından itibaren faal duruma geçmeye başlarlar.
Erginlerin yumurtlaması tamamen bitki fenolojisine (çiçek tomurcuğunun oluşması) bağlı olduğundan, zeytinde ilk yumurtalar nisan ayı başında görülmeye başlamaktadır.

Ancak ne yazıktır ki bu zararlı kapalı Maraş bölgesinde bulunan babutsaları adeta kökünden kurutuyor. Zararlı gelişmesini haziran ayı sonuna kadar tamamlayarak ergin olur. Bu erginler gelecek yılın nisan ayına kadar yumurtla bırakmadan Babutsa bitkisi üzerinde belirgin bir şekilde görülüyor.

ZARAR ŞEKLİ

Babutsa bitkisi üzerinde pamuklu bitlerin larvaları Babutsa yaprağının üzerini tatamen kaplayarak bitkinin nefes almasını engelleyip yaprağın kısa sürede kurumasına sebep veriyor.
Babutsa bitkisinin öz suyunu emerek, ağaçların ve sürgünlerin zayıflamasına, çiçek ve çiçek tomurcuklarının dökülmesine neden olarak bitkinin çürümesine sebep oluyor .