Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, Meclis Genel Kurulu’nda ilaç ihaleleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Dinçyürek, 1200 kalemin üzerinde ilaç alımına çıkıldığını belirterek, önceliğin yerel ecza depolarına verildiğini, temin edilemeyen ilaçların ise Türkiye ve kısmen İngiltere üzerinden karşılandığını söyledi.

İhaleye 70 ecza deposunun iştirak ettiğini belirten Bakan Dinçyürek, İngiltere’den tedarik edilen az sayıdaki kalem için yalnızca 4-5 firmanın teklif verdiğini kaydetti. CTP Milletvekili Devrim Barçın’ın “eksik tanımlamalar” iddiasına yanıt veren Dinçyürek, bu konuda gerekli araştırmanın yapıldığını ve hasta mağduriyetinin önüne geçmek için ihalenin devam ettirildiğini ifade etti.

Dinçyürek, şimdiye dek herhangi bir firma tarafından ihalenin rekabet ortamını ihlal ettiği yönünde resmi bir şikâyet yapılmadığını, böyle bir durumda ihalenin iptal edileceğini söyledi. Hukuki mercilerle yapılan istişare sonucu ihalenin sürdüğünü belirtti.

Türkiye’den hibe edilen ilaçlar nedeniyle ihaledeki miktarların azaldığını belirten Sağlık Bakanı, tüm sürecin şeffaf ve hesap verebilir şekilde yürütüldüğünü vurguladı.

Frisium İlacına Güney Kıbrıs Engeli

Frisium isimli ilaca erişimde yaşanan sıkıntıya da değinen Dinçyürek, ilacın yurtdışından tedariki sırasında Güney Kıbrıs makamlarının, ecza deposunun “kaçak” olduğu gerekçesiyle fabrikanın KKTC’ye sevkiyat yapmasını engellediğini söyledi. “İlaca erişimimizi engellemeye çalışan bir zihniyetle karşı karşıyayız” diyen Bakan, bu durumun siyasi bir boyutu olduğunu vurguladı.

Dinçyürek, konunun İki Toplumlu Sağlık Komitesi’ne taşındığını ve çözüm arandığını, ancak olumlu bir yanıt alınamadığını da sözlerine ekledi.