Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, Cumhuriyet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, son dönemde gündeme gelen ilaç tedarik sorunlarına ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulundu ve CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli’nin eleştirilerine yanıt verdi.

Bakan Dinçyürek, Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlık alanında ve özellikle ilaç temininde KKTC’ye her zaman destek sağladığını belirterek, “Türkiye, prosedürlerin dışında dahi hızlandırıcı ve yardım edici uygulamalarda bulunuyor. Bedava ilacını veren bir ülke, parasını verdiğimiz ilacı neden satmasın? Bu konuda yanlış algılar yaratılmamalı” dedi.

İncirli’nin Türkiye’nin KKTC’yi ilaç ihracatında “yabancı ülke statüsüne aldığı” yönündeki iddialarına yanıt veren Dinçyürek, bu söylemin gerçeği yansıtmadığını söyledi. “TİTCK’nın izin vermediği yönündeki iddialar doğru değil. Böyle söylersek Türkiye Cumhuriyeti’ne haksızlık etmiş oluruz,” ifadelerini kullandı. Bakan, Türkiye ile bakanlıklar düzeyinde yürütülen görüşmelerin sürdüğünü ve teknik ekiplerin iş birliği içinde çalıştığını da belirtti.

Bakan Dinçyürek, Yeşil Reçete uygulamasında kapsamlı denetimlerin yürütüldüğünü aktardı. “Eczacılar Birliği, depolar, sendikalar, gümrük ve polisle birlikte bir yol haritası belirledik. Eski Yeşil Reçete bloklarını hekimlerden topladık, yeni reçeteler eczaneler üzerinden yönetiliyor,” dedi. Ayrıca bazı narkotik ilaçların da Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşil Reçete kapsamına alındığını ve son haftalarda yeni ilaçların sisteme dahil edildiğini ifade etti.

İlaç tedarikinde zaman zaman gecikmeler yaşandığını kabul eden Dinçyürek, bunun Türkiye’de yapılan fiyat ayarlamalarından kaynaklandığını ve kısa sürede ortadan kalkacağını vurguladı. Devletin ecza depolarında büyük miktarda ilaç stoku bulunduğunu belirten Bakan, özel sektör depolarında yaşanan gecikmelerde de Bakanlık olarak devreye girdiklerini söyledi.

Bakan, bazı çevrelerden gelen “alternatif ilaç tedarik kaynakları bulunsun” önerilerine ilişkin de uyarılarda bulunarak, bu yaklaşımın piyasada istikrarsızlık yaratabileceğini ifade etti. Türkiye’den temin edilen ilaçların dünya fiyatlarının üçte biri düzeyinde olduğunu ve bu yöntemin hem ekonomik hem güvenilir olduğunu belirtti.

Dinçyürek, Türkiye Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve teknik ekiplerle düzenli toplantılar yapıldığını belirterek, “Türkiye, binlerce evrak arasında bizim dosyalarımıza öncelik tanıyor. KKTC’ye ilaç girişinin hızlanması için özel kolaylıklar sağlanıyor. Bu yardımları görmezden gelmek doğru olmaz,” dedi. Bakan, ecza depolarının izin süreçlerinde yaşadığı sorunların Bakanlık tarafından yakından takip edildiğini ve eksik olan birkaç kalem ilacın bu hafta teslim edileceğini söyleyerek, “Sorun kısa sürede tamamen çözülecek,” açıklamasında bulundu.