Koruma projesi kapsamında Girit'ten Kıbrıs'a getirilen sekiz yaşındaki Kızıl Akbaba, sadece iki ayda toplam 4.683 kilometre yol kat ettikten sonra BirdLife Kıbrıs tarafından "nihai gezgin" olarak adlandırıldı.

BirdLife Cyprus, CAA adlı kuşun 2013 yılının başlarında Girit'te doğduğunu ve Kıbrıs'ın Kızıl Akbaba nüfusunu artırmak amacıyla GYPAS Projesi kapsamında diğer kişilerle birlikte aynı yıl Kıbrıs'a nakledildiğini söyledi.

Oyun ve Fauna Servisi tarafından yönetilen, uygun şekilde tasarlanmış bir iklimlendirme kuşhanesinde bir yıl ve birkaç ay geçirdikten sonra, kuş Şubat 2015'te vahşi doğaya geri döndü.

LIFE with Vultures projesi sayesinde, CAA'ya 2020 Eylül ayı ortalarında bir GPS cihazı takıldı ve proje ekibi artık hareketlerini yakından izleyebiliyor ve nüfusun beslenme ve yaşam alanları hakkında değerli bilgiler elde edebiliyor.

Kıbrıs ve diğer ülkelerdeki Griffon Akbabaları, günlük seyahatlerini termal araçların en güçlü olduğu gün ortasında yoğunlaştırıyor.

Diğer araştırmalarda ve ayrıca Kıbrıs'taki akbabaların GPS izleme takibi ile gösterilenden, baharın başlangıcı her zaman kat edilen mesafelerde önemli bir artışla işaretlenmiştir.

Ancak bu davranış tüm bireyler için geçerli değildir. Üreyen bireyler yuvalama alanlarına yakın dururken, üremeyen bireyler üreme kolonilerini büyük ölçüde terk eder ve yeni alanlar aramak ve keşfetmek için etrafta dolaşmaya başlar.

Şu anda GPS cihazlarıyla donatılmış dört Griffon Akbabası arasında, CAA en büyük gezgin gibi görünüyor. İki aydan daha kısa bir sürede (Mart-Nisan) en uzağa gitti ve toplam 4.683 km'lik bir alanı kapladı. En çok gezen ikinci kuş olan, dört yaşındaki Ikaros, 3.220 km'lik bir alanı kapladı.

GPS izleme verileri, CAA'nın başka hiçbir yerel akbabanın gitmediği (veya en azından başka hiçbir GPS etiketli veya gözlemlenen bireyin) bölgelere gittiğini gösterdi.

Ancak geçmişte GYPAS projesi kapsamında Kıbrıs'a ithal edilen Girit kuşları benzer alanları araştırmıştır. Bu alanların çoğu, Kıbrıs Kızıl Akbaba popülasyonunun olağan evlerinden ve ana menzillerinden uzakta bulunmaktadır.

Yukarıda bahsedilen zaman dilimi boyunca, CAA, Pentadactylos dağlarının üzerinden uçan Lefkoşa, Larnaka, Gazimağusa ve hatta Girne'yi keşfederek Kıbrıs'ın neredeyse tüm kıyı şeridini kapladı.

Kuş bir gün Episkopi'den kıyı boyunca Larnaka, Gazimağusa'ya seyahat etti ve geceyi Karpaz yarımadasındaki Rizokarpaso'da geçirdi. Ertesi gün aynı rotayı izleyerek Episkopi'ye geri döndü. Ayrıca, CAA adadaki diğer tarihi beslenme ve üreme alanlarını ziyaret etti. Ayrıca Baf bölgesindeki Polis Chrysochous gibi alanları da araştırdı ve Akamas Yarımadası'nın en ucuna ulaştı.

K:cyprus mail