96 yaşında hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth 1986 yılında Avustralya'yı ziyaret etmişti. Kraliçe'nin bu ziyarette Sidney Belediye Başkanı'na hitaben yazıp mühürlediği mektup ise özel olarak saklanıyor ve 2085 yılına kadar açılması yasak.

Kraliçe II. Elizabeth de 70 yıllık hükümdarlığı boyunca Avustralya ile ilişkisini her zaman sıcak tutarken hükümetin günlük işlerine karışmayan Kraliçe, törensel ve sembolik açıdan hep önemli oldu. Söylediği her sözde, yaptığı her eylemde Birleşik Krallık Kraliçesi olarak değil, Avustralya Kraliçesi olarak konuştu ve hareket etti.

Geçtiğimiz günlerde krallığı ilan edilen oğlu Kral III. Charles da tıpkı Kraliçe gibi başta İngiliz Milletler Topluluğu içindeki 14 ülke dahil olmak üzere Avustralya'da da kraliyeti temsil eden yeni isim oldu.

Kraliçe II. Elizabeth, hükümdarlığı süresince tam 16 kez Avustralya'ya ziyarette bulundu. Avustralya'ya en son 2011 yılında eşi Prens Philip ile giden Kraliçe'nin 2011 yılındaki ziyaretinin sebebi büyük büyük büyükannesi Kraliçe Victoria'nın adını alan ve şehrin kalbinde yer alan Sidney'in en ünlü yapılarından Kraliçe Victoria Binası'nın restorasyon sonrası açılışını yapmaktı. Bu binanın bir diğer önemi de Kraliçe'nin 1986'da yaptığı ziyarette geleceğe bir not olarak bıraktığı mektubun burada muhafaza edilmesi.

Kraliçe II. Elizabeth, Avustralya'nın Sidney sakinleri için zarfın üzerine "Avustralya, Sidney'in Doğru ve Saygıdeğer Lord Belediye Başkanına" hitabıyla başlayan gizli bir mektup yazdı ve sonra da mektubu mühürledi. Kraliçe'nin dönemin Sidney belediye başkanından mektuba dair bir diğer isteği ise "2085 yılında sizin tarafınızdan seçilecek uygun bir günde, lütfen bu zarfı açıp Sidney vatandaşlarına mesajımı iletir misiniz?" oldu. Kraliçe'nin bu talebi elbette onaylandı. Ancak en yakın çalışanları da dahil olmak üzere kimse 36 senedir mühürlü duran mektupta ne yazdığını hâlâ bilmiyor.