ABD'de hükümetle ilaç şirketlerinin ikinci nesil aşı çalışmalarını mercek altına alan WSJ, hap veya burun spreyi formatına sokma çabasına dikkat çekti. Saklanması, taşınması ve kullanılması daha kolay olacağından hap veya sprey, aşılamayı kolaylaştıracak. Hedef, tüm koronavirüs türlerine karşı etkililik, zira yeni pandemiler kaçınılmaz görülüyor.

Koronavirüs pandemisine gafil avlanmanın telaşıyla geliştirilen ilk nesil aşıların ardından ikinci nesil aşıların hap veya burun spreyi olarak geliştirileceği, bunun aşıların muhafaza ve nakliye edilmesini kolaylaştıracağı perspektifi her geçen gün öne çıkıyor. Son olarak The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD'nin federal hükümet laboratuvarları ile Sanofi, Altimmune, Gritstone Oncology gibi ilaç üreticilerinin taşınması ve kullanılması daha kolay aşı geliştirme faaliyetlerine ışık tuttu. Bu alanda başarıya ulaşılmasının pandeminin dizginlenmesini hızlandıracağına da dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünya çapında geliştirilmeye çalışılan 277 koronavirüs aşısından 93'ü insanlar üzerinde klinik deney aşamasına geçti. WSJ'nin haberine göre denenen aşıların çoğu enjekte ediliyor, ama 2'si ağızdan, 7'si burun spreyi olarak veriliyor.