Meclis Genel Kurulu’nda Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) gruplarının birlikte sunduğu İstatistik Kurumu’nun verilerine ilişkin ve ülkedeki yükseköğretim kurumlarının faaliyetlerine ilişkin 2 Meclis araştırması açılması önergesi kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu’nda ayrıca, Köy ve Mahalle İhtiyar Heyetleri Değişiklik Yasa Tasarısı ele alındı. Yasa tasarısı oy birliğiyle geçirildi. Yasa tasarısı ve Meclis araştırması açılması önergelerinin görüşülüp oylanmasıyla Meclis Genel Kurulu bugünkü çalışmalarını tamamladı. Genel Kurul, çalışmalarına yarın yapılacak oturumla devam edecek. 

KÖY VE MAHALLE İHTİYAR HEYETLERİ DEĞİŞİKLİK YASA TASARISI

Genel Kurul’da Köy ve Mahalle İhtiyar Heyetleri Değişiklik Yasa Tasarısı ele alınarak, tasarı oybirliğiyle kabul edildi. 

İlk olarak, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin tasarıya ilişkin raporu görüşüldü. 

Tasarı üzerine söz alan Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, muhtarlarla ilgili hazırlanan söz konusu yasa tasarısının önemine dikkat çekerek, katkı paylarının yüzde 75’ten yüzde 95 çıkarılmasının olumlu bir gelişme olduğunu ancak sıkıntılarının çözümünde yeterli olmadığını kaydetti. 

Baybars, devam eden sıkıntılara değindiği konuşmasında, muhtarlara yönelik eğitimlerin verilmesi, seçilme kriterlerinin belirlenmesi, bilgisayar kullanımı gibi alanlarda desteklerin sağlanması gerektiğini belirtti. 

Bu yasaya olumlu oy kullanacaklarını bildiren Baybars, buna ek olarak, muhtarların temel hizmetleri için bu yasa dışında birçok düzenlenmenin yapılması gerektiği görüşünü paylaştı. 

İÇİŞLERİ BAKANI OĞUZ: MAKS PROJESİNDE İLERLEME KAYDEDİYORUZ

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da, belediyelerle kayıtlılık anlamında çalışmaları yürüttükleri kaydederek, Kayıt Sistemi (MAKS) Projesi’nin son durumu hakkında bilgi verdi. 

Oğuz, proje kapsamında, 10 belediyeyle ilerleme kaydedildiğini, kalan 8 belediyeyle toplantılar yapıldığını, kısa sürede protokollerin imzalanacağını belirtti. 

Muhtarların yürüttükleri çalışmaların önemine vurgu yapan Bakan Oğuz, muhtarlara yönelik hükümetin gelen talepleri değerlendirdiğini ve bu kapsamda çalışıldığını aktardı.

Yasa tasarısının madde madde görüşülmesinin ardından üçüncü görüşmesine geçildi. Yasa tasarısı, 35 kabul oyu ile oybirliğiyle kabul edildi.