Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Tuzla TCG Anadolu Gemisi Teslim Töreni'nde konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Mutluyuz, gururluyuz. Ülkemizin en büyük askeri gemimizin kahraman ordumuza hayırlı olmasını diliyorum.''

''HEDEFİMİZ TAM BAĞIMSIZ SAVUNMA SANAYİİ''

TCG Anadolu dünyanın ilk SİHA gemisidir. Milli uçak gemimizi üretme yolunda büyük bir adım attık. Hedefimiz tam bağımsız savunma sanayii. Bize terörle mücadele için istediğimiz bir İHA'yı bile vermediler.

Başka yerden temin ettiğimiz İHA'yı da uzun süre etkin şekilde kullanabilmemize fırsat tanımadılar. SİHA'lar, Kızılelma ve Hürjet iniş-kalkış yapabilecek.  Bu gemiyi Türkiye Yüzyılı'nda bölgesinde lider ve dünyada söz sahibi ülke konumumuzu perçinleyecek bir sembol olarak görüyoruz. Gemimiz gerektiğinde dünyanın her köşesinde askeri ve insani operasyon yürütebilmemize imkan sağlayacak özelliklere sahiptir. Hizmete aldığımız TCG Anadolu, en büyük ve en ağır helikopterlerle İnsansız Hava Araçları'nın (İHA) iniş kalkış yapabileceği, kendi alanında dünyanın ilk savaş gemisidir.

"GEMİDE TAM TEŞEKKÜLLÜ HASTANE VE AMELİYATHANE YER ALIYOR"

TCG Anadolu sayesinde dünyada ilklerden olan oyun değiştiren teknolojilere, sistemlere ve çözümlere öncülük eden bir ülke haline geleceğiz. Doğal afet yardım görevleri ve insani operasyonlar çerçevesinde de kullanabileceğimiz bu gemide, tam teşekküllü hastane ve ameliyathane yer alıyor. Yaklaşık 36 ayda eş zamanlı olarak 3 geminin özel tersanede inşa edilerek Deniz Kuvvetlerimize tesliminin hedeflenmesi, dünyada örneği olmayan bir projedir. Fırkateynlerimizin üzerlerine yerleştirilecek olan silah ve sensör sistemlerinin tümü, yerli ve milli imkanlarla geliştirilmiştir.

''TCG ANADOLU'YU SİRKECİ'DE HALKIN ZİYARETİNE AÇACAĞIZ''

İhale süreci devam eden projelerle birlikte savunma sanayii bütçemizi 75 milyar dolara yükseltiyoruz. Bu genişleme firma sayısından ihracata her alanda yeni atılımları beraberinde getirecektir. Ülkemizde 62 olan savunma sanayii projesi sayısı 750'yi, 56 olan savunma sanayii firması sayısı 2 bin 700'ü buldu. Türkiye'nin kendi gemisini tasarlayan, geliştiren, inşa ve idame eden 10 ülkeden biri olması, kuru bir slogan değil, gurur duyulacak bir başarıdır.

Geldiğimiz seviye elbette önemlidir ama hala ülkemize karşı sergilenen gizli, açık ambargoları aşmak için yapmamız gereken pek çok iş vardır.

''TCG ANADOLU'YU SİRKECİ'DE HALKIN ZİYARETİNE AÇACAĞIZ''

TCG Anadolu'yu buradan Sirkeci'ye çekeceğiz. Sirkeci'de TCG Anadolu gemimizi halkımıza açacağız. İstiyoruz ki halkımız gelsin, TCG Anadolu gemimizi gezsin, dolaşsın.''