Meclis Genel Kurulu güncel konuşmalarla devam ediyor

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, Meclis’te “Limanların Özelleştirilmesi Girişimi ve Yasa Gücünde Kararname Garabeti” konulu güncel konuşma yaptı.

Ataoğlu’nun Genel Kurul Salonu’ndan liman ifadesini duyarkenden kaçtığını ileri süren Şahali, sorulara verecek cevaplar yoksa kaçmanın normal olduğunu kaydetti.

Mağusa için alınan marina kararıyla ilgili sorular soran Şahali, orasının bir sınır kapısı olduğunu ve Ercan ihalesinde "şen başlayan sürecin rehine modeline döndüğünü" iddia etti.

Limanlarda da aynı uygulamanın yapılmasının ülkeyi, devleti rehin bırakacağını savunan Şahali, ”Hükümetin boyunu aşan işlerle uğraşması tüm ülkeyi zarara uğratıyor” dedi.

Şahali, özel sektörle işbirliği yapmanın gerekli olduğunu ancak Ercan’daki gibi "devleti yok sayan" zihniyetin limanlarda da uygulanmasının bir "fiyaskonun ilanı" olduğunu savundu.

Limanların "hükümetin yumurta kapıya gelmeden iş yapamadığının" örneklerinden olduğunu söyleyen Şahali, hukuk devletlerinde yasaların anayasadan referans aldığını ancak Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketinin uzun yıllardır yasa gücünde kararnamelerle faaliyetlerini yürüttüğünü ve bunun yasal olmadığını söyledi. 

47 yılda limandaki hacmin ne kadar büyüdüğüne işaret eden Şahali, “bu rantın 5-6 kişi arasında paylaşılmasına izin verilerek, siyasi ranta kaynak sağlandığını" iddia etti.

Şahali, “Ercan’ı bile isteye yok edenler limanları yok edemeyecek” dedi.