Kuzey Kıbrıs’ta doğup büyümesine rağmen yıllarca kimlik ve vatandaşlık sorunu yaşayan, Kasım 2025’te izinsiz ikamet gerekçesiyle tutuklanan Fatoş Horuz, yaklaşık 11 aylık sürecin ardından KKTC vatandaşlığına kabul edilerek kimlik kartına kavuştu. Horuz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda mutluluğunu dile getirerek kendisine destek olanlara teşekkür etti.

7 Haziran 2005’te Girne’de dünyaya gelen Fatoş Horuz’un kimlik ve vatandaşlık sorunu, Kasım 2025’te izinsiz ikamet gerekçesiyle tutuklanmasıyla kamuoyunun gündemine taşınmıştı. Yaşamı boyunca KKTC dışına çıkmadığı belirtilen Horuz, anne ve babasının vatandaşlık durumları ile doğum kayıtlarında yaşanan sorunlar nedeniyle yıllarca kimlik alamadı.

18 yaşını doldurmasının ardından ülkede yasal ikamet statüsü bulunmadığı gerekçesiyle tutuklanan Horuz’un yaşadığı durum, kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı.

854 GÜN İZİNSİZ İKAMET GEREKÇESİYLE TUTUKLANDI

17 Kasım 2025’te tutuklanan Horuz’un, ülkede 854 gündür izinsiz ikamet ettiği belirtilmişti. Gazimağusa Kaza Mahkemesi’ne çıkarılan genç kadın hakkında önce üç gün, ardından yedi gün ek tutukluluk emri verilmişti.

Horuz’un avukatı Beste Dal, müvekkilinin KKTC’de doğduğunu, eğitimini ülkede tamamladığını ve yaşamı boyunca ülke dışına çıkmadığını belirterek yaşanan duruma tepki göstermişti. Dal, doğum kayıtlarındaki sorunlar ve Horuz’un annesinin ülkeye giriş yapamaması nedeniyle vatandaşlık işlemlerinin tamamlanamadığını açıklamıştı.

Olayın kamuoyunda gündem olmasının ardından İçişleri Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin diplomatik temsilcilikleri nezdinde girişimler başlatılmıştı.

ÖNCE SERBEST KALDI, ARDINDAN VATANDAŞ OLDU

24 Kasım 2025’te kendisine insani ikamet izni verilen Horuz, sekiz günlük tutukluluğun ardından serbest bırakılmıştı. Serbest kaldıktan sonra yaşadıklarını anlatan genç kadın, tutuklu bulunduğu koşulların kendisini olumsuz etkilediğini belirterek suçsuz olduğunu düşündüğü bir süreçten geçmek zorunda kaldığını ifade etmişti.

Horuz’un hukuki statüsünün düzenlenmesi ve vatandaşlık işlemlerinin tamamlanması için avukatı Beste Dal tarafından yürütülen girişimler devam etti.

İçişleri Bakanlığı, Horuz’un KKTC’de doğması ve 18 yaşına kadar ülkede yaşamış olması nedeniyle vatandaşlığa başvuru kriterlerini karşıladığını açıklamıştı.

3 Ekim 2026’da ise Horuz’un, Bakanlar Kurulu kararıyla KKTC yurttaşlığına kabul edilen 338 kişi arasında yer aldığı duyuruldu. Böylece Kasım 2025’te tutuklanmasıyla gündeme gelen kimlik ve vatandaşlık sorunu, yaklaşık 11 ay sonra çözüme kavuştu.

“BUGÜN BENİM İÇİN ÇOK ANLAMLI BİR GÜN”

Vatandaşlık hakkını kazanmasının ardından kimlik kartını da alan Fatoş Horuz, mutluluğunu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu.

Horuz, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Bugün benim için çok anlamlı bir gün. Zor ve yorucu bir sürecin ardından kimliğime kavuştum. Bu süreçte yaşadıklarımı ve verdiğim mücadeleyi unutmayacağım.”

Zorlu süreç boyunca kendisini yalnız bırakmayanlara teşekkür eden Horuz, avukatı Beste Dal ile Merit’te kendisine destek olan Fuat, Neşe ve Aytekin Yayla’ya minnettarlığını dile getirdi.

Horuz, teşekkür mesajını şu sözlerle tamamladı:

“Yanımda olan, desteğini esirgemeyen avukatım Beste Dal’a; Merit’te bana sahip çıkan, zor zamanlarımda yanımda olan Fuat’a, Neşe’ye ve Aytekin Yayla’ya gönülden teşekkür ederim. Varlığınız ve desteğiniz benim için çok kıymetliydi. İyi ki varsınız, iyi ki yollarımız kesişmiş.”