Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Filiz Besim, Sağlık Bakanlığı’nın Faaliyet Raporu’nun sunulmamasını eleştirdi. 

Besim, nüfus politikası olmadan ve kaçak yaşam kontrol altına alınmadan sağlık sistemi kurulamayacağını, hastalıktan korunulamayacağını ve ilaç yetiştirilemeyeceğini söyledi. 

Bakanlıklarda istikrar olması gerektiğini, sağlığın uzun vadeli politika gerektirdiğini, dolayısıyla Sağlık Bakanı’nın sık sık değişmemesi gerektiğini dile getiren Besim, “İstikrar çok önemli. Sağlık siyaset üstü olmalı ve öyle kalmalıdır” ifadelerini kullandı.

Besim, bütçenin yetersiz olduğunu, geçen yıl ilaç sıkıntısı yaşandığını, bunun bu yıl da aynı şekilde yaşanacağını öngördüklerini söyledi. 

“KENDİ BÜTÇEMİZDEN KAYNAK AYIRIP HASTANE YAPABİLİRİZ. BUNA İNANALIM, KENDİMİZE GÜVENELİM”

Son yıllarda altyapı yetersizliğinden kaynaklanan sorunlara değinen Besim, hastane yapılamayacağına yönelik düşünce yapısını eleştirdi.  Besim, iç donanım hariç 800 milyon TL’ye bir hastane yapılabileceğini söyleyerek, “Kendi bütçemizden kaynak ayırıp hastane yapabiliriz. Buna inanalım, kendimize güvenelim” dedi. 

Hastanelerin depreme dayanıklılığı konusunda neler yapıldığını soran Besim, altyapı eksikliklerinin gelişimi olumsuz etkilediğini belirtti. 

Uyuşturucunun ülkede büyük bir sorun olduğunu kaydeden Besim, “Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı nasıl bir yol izliyor? Tedavi ve rehabilitasyona yönelik neler yapılıyor? AMATEM binası ne zaman bitirilecek?” sorularını yöneltti.  

Güzelyurt Hastanesi’nin ve sağlık merkezinin durumunun ne olacağını soran Besim, hastaların Lefkoşa Hastanesi’ne başvurmak zorunda kaldığını belirtti, tüm hizmetlerin merkezde toplanmasının yarattığı sıkıntılara ve Lefkoşa dışında yaşayan hasta mağduriyetlerine dikkat çekti. Besim, sağlık merkezlerinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Besim, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde de tüm hizmetlerin şu anda çoğunlukla geçici, sözleşmeli ve taşeronlar aracılığıyla yürütülmesini eleştirdi.