Paris'in banliyösü Nanterre'de 27 Haziran tarihinde polis memuru, 'Dur' ihtarına uymayan 3 kişinin bulunduğu araca ateş açarak sürücü Nahel M'yi öldürdü. Bu olayın ardından, amatör kamera kayıtlarının sosyal medyada yayılması ve görüntülerin polisin verdiği bilgilerle çelişmesi nedeniyle ülkede büyük bir tartışma başladı.

Olayın yaşandığı gece Nanterre ve çevresinde sokaklara dökülen gençler, araçları ateşe verdi ve polislere havai fişekler fırlattı. İkinci gece olaylar Paris'in bazı banliyölerine ve ülkenin birkaç büyük kentine yayıldı. Gösteriler üçüncü gününde Belçika'ya ve beşinci gününde İsviçre'ye sıçradı.

Eylemler devam ederken birçok araç kundaklandı, binalar hasar gördü veya ateşe verildi, polis ve jandarma karakolları saldırıya uğradı. Gösterilerde 700'den fazla kolluk kuvveti yaralandı ve yaklaşık 3.200 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların yaş ortalaması 17 olarak belirtildi.

Fransız belediye başkanının evine düzenlenen saldırı da ülkede büyük tepkiye neden oldu. Hafta sonu L'Hay-les-Roses Belediye Başkanı Vincent Jeanbrun'ın evine saldırı düzenlendi. Ayrıca Fransa genelinde birçok araç ateşe verildi, binalar kundaklandı ve çeşitli noktalarda kundaklama eylemleri gerçekleştirildi.

Polis ve eylemciler arasında çatışmaların yaşandığı gösterilerde 250 polis ve jandarma karakolu ateşe verildi, emniyet güçlerine havai fişekler fırlatıldı. Birçok belediye binası, okul ve tarihi kütüphane ateşe verildi.

Gösterilerin yoğun olduğu Ile-de-France bölgesinde otobüs ve tramvay seferleri belirli saatlerden sonra iptal edildi. Bazı kentlerde gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve özel polis timleri görevlendirildi. Polis ve jandarmaların sayısı 45 bine çıkarıldı.