Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter Mağusa Suriçi Derneği MAS-DER’in daveti üzerine katıldığı Mağusa toplantısında belediyenin çalışmalarını anlattı. MAS-DER’İN suriçindeki binasında sabah 10:30’da gerçekleşen etkinlik MAS-DER Başkanı Rifat Yalınç’ın açılış konuşmasıyla başladı.



MASDER Başkanı Rifat Yalın, 3 yıldan beridir her cumartesi Mağusa Konferansları etkinliğini düzenlediklerini ifade ederek, konferansa davet ettikleri Başkan İsmail Arter’e destekleri için teşekkür etti.
Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Gazimağusa için yaptığı çalışmaları anlatması için kendisine fırsat verildiği ve konferansa davet edildiği için Masder’e teşekkür ederek, geçtiğimiz günlerde yine ziyaret ettiği derneğin bazı üyeleriyle sohbet nitelikli bir görüşmesinin olduğunu ifade etti.



Gazimağusa için yaptığı çalışmaları yine Gazimağusalı’nın görüş ve önerileriyle belirlediklerini ve öncelikli çalışmaları halkın görüşleriyle yapmaya önem verdiğini ifade eden Başkan Arter, 2014’te göreve geldiğinde projeleri konuştuklarını ve 4 yıldır projeler geliştirmeye devam ettiklerini, hep birlikte Mağusalılarla projeleri tartıştığını, yapılan eleştirileri de dikkate alarak projeleri düzelterek yola devam ettiklerini söyledi. “Sırf muhalefet olsun diye yapılan eleştiriler de vardır, biz bunları da hoşgörü ile karşılıyoruz.” diyen Başkan Arter, 4 yılda seçim döneminde söyledikleri projeler yanında, görev sırasında ortaya çıkan ihtiyaçlara yönelik için de projeler yaptıklarını söyledi.



Üstendiği görevini tamamladığında hem ekibi hem meclis olarak aldıkları bayrağı nasıl ileriye taşırız konusunda çaba sarfettiğini, makamların kimseye kalmadığını , “onun döneminde şu güzellikler yapıldı” denebiliyorsa mutlu bir şekilde görevini bırakacağını ifade eden başkan Arter, “yıllarca bu koltuklarda oturup da kavga gürültüye gerek yok. Yaptığım çalışmalar bu çerçevede yaptığım işlerdir. Çalışmalarda görev alan tüm çalışanlarıma, mimar ve mühendislere teşekkür ediyorum. “diye konuştu



Göreve geldiğinde Othello Parkı’nın Hibe Programı Çerçevesinde başlamak üzere olan bir proje olduğunu, projeyi yaptıktan sonra Othello Parkına Shakespeare büstünün yapılması konusunu sanat çevreleriyle görüştüklerini, Malta Gezisi düzenlediklerini ve hem Shakespeare Büstü hem Hendek projesinin bu şekilde ortaya çıktığını ifade etti. Arter, Shakespeare Büstü’nü Otello parkı’na yaptıktan sonra turistlerden sürekli ilgi gördüğünü, bölgenin halkın düğün fotoğrafları çektiği bir parka alanı olduğunu söyledi.



Suriçinin tarihi potansiyeli ile dünyanın sayılı yerlerinden biri olduğunu, göreve geldiğinde önünde 10 yılık çalışma bulduğunu ifade eden başkan Arter, “üzerinden 10 yıl geçmiş bir çalışma artık zaman aşımına uğramış oldu, faydalandık ama bilgileri sıcağı sıcağına kullanmak daha iyi olur. O günden sonra yaptığımız çalışmalara bugün suriçi canlandırma projeleri dillendirilmez çünkü bir hareket başlattık ve suriçi artık canlandırılmıştır.” Diye konuştu.



Suriçinin daha ileriye taşınabilmesi için belediyenin üzerine düşeni yaptığını ancak Eski Eserler dairesi, Turizm bakanlığını , Anıtlar Yüksek Kurulunun da üzerine düşen görevler olduğunu, yetkili konumdaki anıtlar yüksek kurulunun çalışmaların önünü açacak formüler ve yasal düzenlemeleri yapması gerektiğini, zaman zaman temizliğinden şikayet edilen eski eserler konusunda ortak çalışma gerektiğini ifade etti. Suriçi için ortak yönetim kurulması görüşünün olduğunu ancak bir türlü bu konuda adım atılmadığını belirten Başkan Arter, belediyenin üzerine düşeni yaptığını ancak diğer paydaşların da katılımının sağlanması gerektiğini söyledi. (MHA)