s-9

(11.10.2023…..MHA….) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Avrupa Komisyonu, Kültürel Miras Teknik Komitesi ve eski Aygün Köyü sakinleri olan Kıbrıslı Rumların katılımıyla gerçekleşti. 

Stefan Simosas 'Avrupa Birliği, Kıbrıs'taki kültürel mirasın korunmasını desteklemekten gerçekten çok mutlu.

Kültürel Miras Teknik Komitesi ile çok yakın çalışıyoruz. Bu bizim için çok önemli bir parça ve bu konuda bizim için çok önemli bir diğer ortak da kültürel miras projelerimizi her zaman uygulayan taraf olan UNDP Kıbrıs'tır.

Bu gerçekten takım çalışması ve katılan herkesin katılımı olmadan yapılamayacak bir iş ve toplulukların bu projelere katılımını da görmek bizim için bir zevk.

p-3

Avrupa Birliği olarak, sadece kültürel mirası kendi haklarıyla desteklemek için değil, aynı zamanda adada barış ve uzlaşmayı gerçekten desteklemek için de bir tür çaba olarak görüyoruz.

Avrupa Birliği olarak Kıbrıs'taki kültürel mirasın korunması için yıllar boyunca 25 Milyon Euro harcadığımızı ve bugüne kadar ortaklarımızla birlikte 130 anıtı restore ettiğimizi düşünüyorum. Bu hala devam etmesi gereken bir çalışmadır. Şimdiden oldukça uzun bir yol kat ettik. Bu nedenle, gelecekte de bu çabalara devam etmekten büyük mutluluk duyuyoruz.' dedi.

f-1
Yakhongir Haydarov 'Sanırım bugün burada çalışmalarımızın başarılarının çok önemli bir dönüm noktası için toplandık.

Bu projeyi finanse ettiği için Kültürel Miras Teknik Komitesi'ne ve Avrupa Birliği'ne ve uyguladığı için UNDP ekibimize teşekkür ederiz.

Bence başarımız çok önemli bir dönüm noktası oldu.

Bu adada paylaşılan kültürel mirasın nasıl korunabileceğini gösteriyor ve bu adada var olmanın, gençliğin, bir arada yaşamanın ve barışın her şeyden önemli olduğu için gelecek nesil için iyi bir mesaj oldu.

t-4

Bu meseleleri bölgesel olarak gördüğümüzde, dünyanın her yerinde yaşanan krizi, dünyanın geri kalanına da çok güzel bir mesaj olduğunu düşünüyorum.

Bence Kıbrıslılar, bildiğiniz dayanıklılıklarını dünyaya örnek olarak gösteriyor. Herhangi bir sorun politik vb. ne olursa olsun bir arada var olabiliyorlar. 

Kıbrıs gibi yüzyıllar boyunca farklı tarihi anlarla ayakta kalan ada için insanların insanlarla iletişiminin önemini gösteriyorlar.

Dünyanın geri kalanına, bu barış ve esneklik topluluğunun, bir arada yaşamaya katılmanın herhangi bir gelişmenin temeli olduğunu gösterebileceklerinin iyi bir mesaj olduğunu düşünüyorum.' diye aktardı. (MHA)

o-5