"ŞU AN SİHA'LARA İHTİYAÇ YOK
"KKTCBaşbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, şu anda ihtiyacın İHA'lar ile sınırlı olduğunu, SİHA'lara ihtiyaç duyulmadığını söyledi. Geçitkale'nin Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı'na tahsisine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, havaalanında ihtiyaçların karşılanması için tüm tedbirleri almak, gerekli düzenlemeleri yapmak ve güvenlikle ilgili tüm hususları tespit ederek uygulamayı da kapsıyor.
F-16'LAR İÇİN ÇALIŞMA BAŞLADI
Yeni Şafak'ın haberine göre bu doğrultuda havaalanına, olağanüstü ihtiyaç durumları halinde havaalanına F-16'ların inmesi için gerekli yatırım da yapılacak. Savaş uçaklarının rahatlıkla iniş-kalkış yapabilecekleri pistler ile uçakların sığacağı büyük beton hangarlarıyla öne çıkan Geçitkale Meydanı, uzunca bir süredir bölgedeki yüksek gerilim hattı ve elektrik tellerinden kaynaklı engel nedeniyle jetlere kapalıydı. İHA ve SİHA sistemlerinin kullanımında ise yüksek gerilim hatları bir engel teşkil etmiyor.
RUMLARA HERON CEVABI
KKTC'ye İHA ve SİHA merkezi tesisine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Doğu Akdeniz'de Türkiye ve KKTC'nin haklarının gasp edilmesi girişimleri, bölgede artan yabancı ülke donanması sayısı ve halihazırdaki gerginlik, kriz ve tehditlerin bertaraf edilmesi amacını taşıyor. ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu kaldırmak üzere attığı adımlar ile GKRY'nin artan silahlanması, son olarak İsrail'den 8 adet SİHA satın alarak adada HERON üssü kurması da süreci hızlandırdı.