Altın, Çarşamba günü gelen ABD enflasyonunun Fed’in bu yıl parasal sıkılaştırma uygulayabileceğine işaret etmesiyle düşüşünü ikinci güne taşıması sonrası yatay seyrediyor.

Spot altın ons başına 1.905 dolar seviyelerinden işlem görüyor. Ons altın ve bankalararası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanan gram altın ise 1.650 seviyelerinden alıcı buluyor.

ABD’de Fed’in favori enflasyon göstergesi olan gıda ve enerji maliyetlerinin hariç tutulduğu çekirdek enflasyon Ağustos ayında beklentilerin üstüne yükselere bir önceki aya göre yüzde 0,3 arttı.

Enflasyon verisinin ardından CME FedWatch takip programına göre yatırımcılar yüzde 97 olasılıkla Fed’in Eylül toplantısında faizleri sabit tutacağını öngörürken Kasım toplantısında faizlerin artırılma ihtimali ise yüzde 42 oldu.

Swap yatırımcıları, artık ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu kontrol altına alma teklifinde bir artış daha yapma ihtimalini ise yüzde 50 olarak görüyor.

Uzmanlar altın piyasasında en büyük belirsizliğin 2024 yılı için Fed’in faiz indirim patikası olduğunu ve bu durumun altının volatilitesindeki en büyük etken olarak öne çıktığını belirtiyor.

Verinin ardından tahvil getirilerinde yükseliş gözlenirken bu durumun yüksek faiz ve tahvil getirileri ile negatif korelasyona sahip altını olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Bloomberg’in hesaplamalarına göre Şanghay Altın Borsası’nda spot altın Çarşamba günü uluslararası piyasalara oranla ons başına 90 doların üzerinde primle işlem gördü. Zayıf yuanın son haftalarda fiyatları artırmasıyla yaşanan bu yükseliş 20 yıl önce kurulan borsada görülen en yüksek seviye olarak kaydedildi.