Toprak Ürünleri Kurumu için ithal arpa taşıyan Madlın H isimli yük gemisi, 8 Eylül’de Mağusa Limanı'na demirledi, satıcı ve ithal eden firmaların ‘bankaları arası ödeme’ sıkıntısı nedeniyle gemi limana giriş yapamadı.Rus menşeli yükü ithal eden Trans Trading Ltd, İskoçya’daki satıcı firmaya ödeme yapmasına rağmen, iki firmanın çalıştığı ‘aracı bankalar arasında yatırım sıkıntısı’ yaşandığı gerekçesiyle, geminin Mağusa Limanı’na giriş yapmasına satıcı firma tarafından izin verilmedi.
Arpalar 10 gündür gemide bekletilirken, ülkedeki arpa stokunun yeterli olup olmadığı da merak konusu oldu.Toprak Ürünleri Kurumu için ithal arpa taşıyan Madlın H isimli yük gemisi, 8 Eylül’de Mağusa Limanı'na demirledi, satıcı ve ithal eden firmaların ‘bankaları arası ödeme’ sıkıntısı nedeniyle gemi limana giriş yapamadı.


Gül: “Satıcı firma geminin girişi için talimat vermedi”


Trans Trading Nakliyat Şirketi Direktörü Tahsin Gül, Satıcı firma tarafından geminin limana girişine izin verilmediğini söyledi. Gül, ithalatçı firma olarak İskoçya’daki satıcı firmaya çalıştıkları banka aracılığıyla ödeme yaptıklarını belirterek, “İskoçya’daki firma ödemenin hesabına yatmadığını iddia ediyor, muhabir bankalar arasında sıkıntı yaşandı. Sorun bugün çözülecek, malı TÜK’e teslim edeceğiz” dedi.

Ratip: “Yeterli stok var”

Arpanın ülkeye 10 gündür giriş yapmaması ise ülkedeki arpa stokunun ne durumda olduğunu akıllara getirdi.   Toprak Ürünleri Kurumu Ragıp Ratip, iki firma arasındaki sıkıntının bugün giderilmeye çalışacağını belirterek, “Gemi ve teslimatla ilgili bir sıkıntı var. Sorun çözüldüğü zaman biz malımızı alacağız. Bu gemi geri bile gitse beni etkileyecek hiçbir durum söz konusu değildir. TÜK’de 2 aylık arpa stoku vardır, bir sıkıntı olmaz” dedi.  Trans Trading Nakliyat Şirketi Direktörü Tahsin Gül, ithalatçı firma olarak İskoçya’daki satıcı firmaya çalıştıkları banka aracılığıyla ödeme yaptıklarını belirterek, “İskoçya’daki firma ödemenin hesabına yatmadığını iddia ediyor, muhabir bankalar arasında sıkıntı yaşandı. Sorun bugün çözülecek, malı TÜK’e teslim edeceğiz” dedi. TÜK için ithal edilen Rus menşeli yük, 8 Eylül’den beri Mağusa Limanı’na giriş yapmak için bekletiliyor.