(29-04-2022…MHA) KKTC’ de meydana gelen ikamet izinsiz, izinsiz çalışma, muhaceret kaydı yaptırmadan ülkeye giriş ve kanunsuz yollardan KKTC’ ye giriş suçları özellikle Gazimağusa kaza mahkemesinin gündemini hatırı sayılır bir şekilde meşgul etmeye devam ederken, bu suçlarla ilgili etkin bir denetim mekanizmasının olmaması nedeniyle KKTC ’nin kaçaklar ve kayıtsız kişilerce dolu olmasına alışkın olmayan ve huzurları kaçan vatandaşların öfkesine ve en önemlisi büyük endişe duymalarına vesile olmaya devam ediyor.

Bugün Gazimağusa kaza mahkemesinde görüşülen ve büyük hayret ve endişe uyandıran 2 davadan birinin zanlısı olan M.İ “muhaceret işlemlerini yaptırmadan KKTC’ ye giriş ve ikamet izinsiz KKTC’ de ikamet” suçlamasıyla yargıç huzuruna çıkarıldı.

Meselenin tahkikatını yürüten polis memuru Şükrü Hafız’ın mahkemeye aktardığı bilgiler izleyenler tarafından büyük hayret ve endişe ile karşılandı. Zanlının 2015 yılında işlemiş olduğu suçlardan dolayı polis tarafından arandığını bildiği halde Gazimağusa limanında bulunan Toros isimli bir gemi ile işlem yaptırmadan gizlice KKTC dışına kaçtığını söyleyen tanık, zanlının 13.9.21 tarihinde yine ayni gemi ile Mersin’den Gazimağusa limanına geldiğini, yine işlem yaptırmadan KKTC’ ye giriş yaptığının belirlenmesiyle aranan şahıs ilan edildiğini belirtti.

Zanlının 27.04.22 tarihinde Lefkoşa’ da tespit edilerek tutuklandığın, yapılan muhaceret kontrolünde 13.09.20 tarihinden bugüne değin KKTC’ de izinsiz ikamet ettiğinin tespit edildiğini söyleyen tanık ve işlemiş olduğu suçları da kabul ettiğini söyledi

HEM KAÇAK HEM SUÇ DOSYASI KABARIK

Sürdürülen soruşturmada, 2015 yılında Dörtyol, 2016 yılında Gazimağusa ve Lefkoşa ile 2017 yılında Lefke’ de zanlının benzeri suçları olduğunun tespit edildiğini söyleyen tanık, sahtekarlıkla para temini, darp, sirkat, başkasının kimliğine bürünme, muhaceret izni yaptırmadan KKTC’ ye giriş ve ikamet izinsiz suçlarından şu anda aleyhinde askıda olan 6 dosyası olduğuna değindikten sonra serbest kalması halinde ayni suçları işlemeye devam edeceğinin aşikâr olduğunu belirterek yargılanmada hazır bulunmasını temin etmek maksadıyla hükümsüz tutuklu olarak merkezi ceza evine gönderilmesini talep etti.

Huzurundaki şahadeti ve talebi değerlendiren yargıç Mine Gündüz yargılanmada hazır bulunmasını temin etmek maksadıyla zanlının 2 ay’ ı aşmayan bir süre hükümsüz tutuklu olarak merkezi cezaevine gönderilmesi yönünde emir verdi.

SUÇU ÖRTEN VE İKAMET İZİNSİZ SUÇUNDAN TUTUKLANAN ŞAHIS TUTUKLU YARGILANACAK

25.04.22 tarihinde meydana gelen 1.ci derecede askeri yasak bölgeyi ihlal suçu ile ilgili başlatılan soruşturmada bağlantısı olduğu belirlenen ve “suçu örten” suçlamasıyla 28.04.22 tarihinde tutuklanan S.S bugün 29.04.22 tarihinde Gazimağusa kaza mahkemesinde yargıç huzuruna çıkarılarak yargılanmada hazır bulunmasını temin etmek maksadıyla 2 ay ’ı aşmayan bir süre hükümsüz tutuklu olarak cezaevine gönderildi.

Meselenin tahkikatını yürüten polis memuru Şükrü Keleş yemin altında mahkemeye aktardığı bilgide, 25.04.22 tarihinde meydana gelen askeri yasak bölgeyi ihlal suçu ile ilgili zanlı S.S ’nin bağlantısı olduğunun tespit edilmesiyle 28.04.22 tarihinde tutuklandığını söyledi.

Aleyhinde suçu örten suçlamasıyla dosya tanzim edildiğini aktaran tanık, yapılan muhaceret kontrolünde 20.11.2019 tarihinden bugüne değin zanlının KKTC’ de ikamet izinsiz kalmakta olduğunun belirlendiğini söyleyen tanık, serbest kalması halinde ayni suçu işlemeye devam edecek olması nedeniyle yargılanmada hazır bulunmasını temin etmek maksadıyla zanlının hükümsüz tutuklu olarak merkezi cezaevine gönderilmesi talebinde bulundu.

Huzurundaki şahadeti ve talebi değerlendiren yargıç, zanlının yargılanmada hazır bulunmasını temin etmek maksadıyla ve her hâlükârda 1 ay’ ı aşmamak kaydıyla hükümsüz tutuklu olarak merkezi cezaevine gönderilmesi yönünde emir verdi. (MHA)