(09-04-2022…MHA)  Sendikalar, “Yoksulluğa ve yok oluşa hayır” sloganı ile gerçekleştirdikleri eylemde, Gazimağusa Sulu Çember önünde toplanarak, “mum ve ekmek” dağıttılar.

Sendika ve Sivil Toplum Örgütleri’nin başlattıkları bu eyleme halk ta zaman zaman korna çalarak destek verdi.

Eyleme HP Genel Başkanı Kudret Özersay, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ve CTP Milletvekili Şifa Çolakoğlu da katılarak destek verdi.

HP Genel Başkanı Kudret Özersay “Son birkaç gündür sendika ve sivil toplum örgütlerinin ortaya koyduğu tepkiye biz de destek veriyoruz” sözleri ile desteğini belirtti.

Özersay yaptığı açıklamada, “hükümetin akıl dışı, özellikle ekonik akıldan yoksun aldığı bir takım kararlar var, zor bir dönemden geçiyoruz fakat bu memleketin bu kadar da kötü yönetilmesine gerek yok” dedi.

ÖZERSAY; “BIZ HÜKÜMETIN BIR VIZYONU OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUZ.”

Özersay hükümetin bir vizyonu olmadığını, “kolaycılık yapıp herhangi bir hesaplama yapmaksızın sürekli zamma yüklenerek, tepki gelmezse tamamdır tepki gelirse biraz geri adım atarız, başka bir yere zam yaparız. Biz hükümetin bir vizyonu olduğunu düşünmüyoruz.” sözleri ile dile getirdi.

Özersay konuşmasını hükümetin ömrünün uzun olmadığını düşündüğünü kaydederek sonlandırdı.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman konuşmasında Lefkoşa’da da tepkinin giderek büyüdüğünü belirtirken, konuşmasında şu sözlere yer verdi;

“Bir taraftan hesapsız kitapsız elektrik zammı yapılıyor, arkasından yok bu zam geri alınacak deniyor. Onun ardından ise Maliye Bakanı bu zammı geri almak veya indirim yapmak için ihtiyaç olan parayı nereden bulacağız sorusunu ortaya koyuyor.”

ERHÜRMAN; “HALKIN SINIR UÇLARIYLA ADETA OYNANIYOR!”

Erhürman, yapılan zamların tutarsızlığını vurgularken, hükümete eleştirisi şu yönde oldu; “hükümetin ne yaptığını ne hükümet anlayabiliyor, ne de onların anlayamaması dolayısıyla halk anlayabiliyor. Halk büyük bir sıkıntı içerisinde, alım gücü fena helde düştü, bir de bu sıkıntılar yaşanırken üzerine hükümet tarafından yaratılan bu sıkıntılar biniyor. Halkın sinir uçlarıyla adeta oynanıyor.”

Ardından CTP Milletvekili Şifa Çolakoğlu yaptığı açıklamada, sıkıntıların sonucu olarak ve sürekli yapılan karar değişikliğinin halkı bu noktaya getirdiğini belirtirken “bundan ötesi gerçekten yoktur, insanımız tepkilerini sokağa çıkarak sesli bir şekilde dile getirerek kitlesel eylemlerle ortaya koymaktadır. O yüzden ümit ediyorum ki hükümetimiz artık halkımızın sesine kulak verir.”

Çemberde ekmek ve mum dağıtımı yapıldıuktan sonra Anıt Çember’e yürünerek devam eden eylemde, açılan pankartlar eşliğinde “Yoksulluğa ve yok oluşa hayır”, “Haklı mücadelemizden vazgeçmiyoruz”, “Gemileri yaktık, geri dönüş yok”, “Faiz ödemek istemiyoruz” gibi sloganlar duyuldu.

Anıt Çember’de toplandıktan sonra yapılan konuşmalar ise şu şekildedir;

Ozan Elmalı;

Eylemin nedenini, “bugün burada her geçen gün fakirleşen bir toplumda direnmek için toplandık” sözleri ile açıklarken, başlatılan kavganın yıllardan beri yapılan hatalar, yanlışlar ve görmezden gelinen kötüye gidişin bir sonucu olduğunu ekledi.

Yapılan yanlışlıkların artarak devam ettiğini ekleyen Elmalı, “her sorun ötelenerek populist anlayışlarla nasıl ben bu işi çözerim diye değil, bu işin üzerini nasıl kapatırım diye yaklaşılarak bugünlere gelindi. Artık deniz bitti! Idare edenlere söylüyorum, şapkamızı önümüze koyacağız ve diyeceğiz ki burada bir sorun var!” dedi.

Burak Maviş;

Konuşmasına, “belediye emekçisi indirim olursa 180 milyon açık olacak her ay, peki kimin açığıdır bu?” sorusuyla başlayan Maviş, “180 milyonn 150 milyonu gazino ve otelleri tükettiği elektriktir” diye devam etti.

Maviş konuşmasını şu sözler ile tamamladı; “Cuma günü sendikalar hükümete yolu gösterdi, ya toplumun sesini duyacaksınız ya da o koltuklardan ineceksiniz.”

Doğan Özüşen;

Yanlış zamanda yanlış yerde olduklarını söyleyen Özüşen, “bizim hayat pahalılığıyla bir ilgimiz olamaz, çünkü maaş almıyoruz” dedi.

Özüşen hükümete tepkisini şu sözler ile ortaya koydu; “her kesimde olduğu gibi belediyecilik konusunda da sağolsun hükümetimiz gerekeni yapıyor. Bizi olmayan paramızla borçlandırıyor, kendilerine teşekkür ederiz. sanırım borçlanma taksitlerini kendileri ödeyecekler bundan sonra, çünkü Mağusa Belediyesi’nin ödeyecek bir geliri kalmadı.”

Mustafa Yalınkaya;

Yalçınkaya konuşmasında, “bir yasayı çıkaramayan basiretsiz bir yönetim bugün 3-5 sayfalık reform adı altında ülkeyi daha da kaosa sürüklüyor, buna izin vermeyeceğiz!” sözlerine yer verdi.

Yapılan konuşmaların ardından eylem Anıt Çember’de son buldu.  (MHA)