Adada Volt Kıbrıs adlı yeni bir siyasi partinin resmi açılışı perşembe günü Lefkoşa’daki Gazeteciler Evi’nde gerçekleşti.

Parti, Kıbrıs’ta yeni bir siyasi güç oluşturmak amacıyla “Mağusa – Kıbrıs İçin” partisi ile “Neo Kyma” siyasi hareketinin birleşmesiyle hayat buldu.

Volt Kıbrıs, Avrupa yanlısı ve Avrupa federalist siyasi partisi Volt Europa’ya üye olacak ve adanın yeniden birleşmesi üzerinde yoğunlaşacak.

Volt Kıbrıs tarafından yapılan duyuruya göre, yeni partinin öncelikli hedefi “herkesin en yüksek potansiyelini gerçekleştirmek için eşit fırsatlara sahip olduğu birleşik, federal bir Avrupa yaratmak”.

Açıklamada, “Tüm Avrupa vatandaşlarının çıkarları doğrultusunda hareket eden güçlü, sorumlu ve şeffaf bir Avrupa hükümeti kurmayı hedefliyoruz” denildi.

Cyprus Mail’de yer alan habere göre lansmanda hazır bulunanlar arasında “Mağusa – Kıbrıs İçin” partisinin kurucuları Anna Maragkou ve Christakis Nikita ile “Neo Kyma” hareketinin lideri Constantinos Christofides de vardı.

Ayrıca seyirci olarak geçen Şubat ayındaki başkanlık seçimlerinde yarışan Achilleas Dimitriadis de yer aldı.

Perşembe günü sunulan programına göre Volt Kıbrıs, “yeniden tasarlanmış bir Kıbrıs ve Avrupa vizyonunu şekillendiren altı önemli zorluğun üstesinden gelme arzusuyla yönlendirilen dönüştürücü bir yolculuk” hedefliyor.

Parti, her şeyden önce kamu hizmetlerini, sağlık hizmetini, adaleti ve eğitimi geliştirmek için ileri görüşlü politikalar uygulayan bir ‘Akıllı Devlet’ tasavvur ediyor.

Ekonomik canlanma alanında Volt Kıbrıs, inovasyon ve teknolojiyi sosyal ilerlemenin ve ekonomik büyümenin güçlü motorları olarak kabul ediyor.

Aynı zamanda “sürdürülebilirliği, istihdamı ve birleşik bir vergi sistemini teşvik eden uyumlu AB politikalarını” da savunuyor.

Ayrıca Volt Kıbrıs, geleneksel seçim katılımının ötesine geçen siyasi süreçlere aktif katılımı teşvik ederek vatandaşları güçlendirmeyi amaçlıyor.

Partinin genel hedefi ‘bir AB reformu’ gerçekleştirmek.

Parti programında “Volt Kıbrıs, sağlam, demokratik ve federal bir Avrupa Birliği oluşturacak politika reformlarının ardındaki itici güç olmayı hedefliyor” deniyor.

Volt Kıbrıs’ın her iki partiden üyelerin yanı sıra, birleşik bir Avrupa içinde yeniden birleşmiş bir federal Kıbrıs vizyonunu benimseyen bağımsız bireyleri de içermesi bekleniyor.

İlk günlerinde “Ne sol, ne sağ” sloganını kullanan Volt, Avrupa’nın birliğine ve entegrasyonuna güçlü bir şekilde odaklanarak, genel Avrupa bağlamında merkezci veya merkez sol olarak değerlendiriliyor.

Volt, diğer AB ülkelerindeki yerel ve ulusal seçimlerde “kanıta dayalı politika” ve AB üye ülkeleri ile belediyeler arasında en iyi uygulamaların paylaşıldığı bir platform üzerinden yarıştı.

unnamed (1)