Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Maria Ángela Holguín, Güney Kıbrıs’ta yayımlanan “Politis” gazetesine verdiği röportajda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Holguín, “İki Toplumlu İki Bölgeli Federasyon” modelinin artık taraflar arasında ortak bir referans noktası olmadığını söyledi.

Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin görüşlerini aktaran Holguín, iki toplum arasındaki uçurumun giderek büyüdüğüne dikkat çekerek, bu durumun endişe verici olduğunu vurguladı. Temsilci, “Tarafların, karşılıklı kabul edilebilir unsurları belirlemesine yardımcı olmaya ve güven inşa edecek adımların atılmasına katkı koymaya kararlıyım” ifadelerini kullandı.

Holguín, birçok Kıbrıslının çözüme ulaşılamamış olmasından dolayı hayal kırıklığı yaşamasını anladığını belirtti ancak BM’nin Kıbrıs meselesine yönelik uzun yıllara dayanan çabalarının boşa gitmediğini dile getirdi.

Yaklaşan Beşli Konferans’a da değinen Holguín, “temkinli bir iyimserlik” taşıdığını ifade ederek, Mart ayından bu yana Cenevre’de üzerinde anlaşılan altı girişim kapsamında bir miktar ilerleme kaydedildiğini söyledi. Holguín, “Umarım bir sonraki toplantı öncesi ya da toplantı sırasında açık kalan konular üzerinde bir uzlaşı sağlanabilir” dedi.